Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

AEX ETF DEGIRO – beleggen in Nederlandse aandelen

Met een AEX ETF bij DEGIRO kan je eenvoudig beleggen in Nederlandse aandelen. Je hoeft dan niet alle 25 aandelen uit de AEX zelf los te kopen. Met een AEX ETF koop je met één druk op de knop het hele mandje met AEX aandelen, in de juiste verhoudingen. Maar welke AEX ETF moet je nu hebben?

AEX ETF beursplein 5

foto: beursplein 5 in Amsterdam

AEX ETF DEGIRO: welke opties zijn er?

De AEX index is in Nederland natuurlijk heel bekend, maar dat is in de rest van Europa een ander verhaal. Het aantal ETF aanbieders die een AEX ETF hebben is welgeteld twee. Dat zijn iShares en VanEck. De twee ETF’s zijn in onderstaande tabel te zien:

Tabel AEX ETF degiro

Beide ETF’s zijn nagenoeg identiek. Ze hebben dezelfde kosten, handelen op dezelfde beurs en hebben beiden (uiteraard) 25 aandelen. Ze staan ook allebei op de DEGIRO kernselectie. Dat betekent dat je ze, onder voorwaarden, gratis kan kopen. Je hoeft dan geen transactiekosten te betalen.

Het enige verschil tussen de ETF’s is de omvang. De iShares variant is ongeveer twee keer zo groot als de VanEck AEX ETF. Omdat de omvang vaak een proxy is voor de liquiditeit, en daarmee de bied-laat spread, valt de keuze op de iShares AEX ETF.

De ETF is onder andere te koop bij DEGIRO, waar ik zelf mijn ETF’s aanhoud. Momenteel heeft DEGIRO een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

Waarom een AEX ETF kopen?

Voor de meeste Nederlanders zal vooral de bekendheid van de AEX een reden zijn om een AEX ETF te willen kopen. Dit wordt ook wel home bias genoemd, een voorkeur voor aandelen van bedrijven in je eigen land. Net als dat Duitsers hun geld stoppen in de DAX index en Fransen hun geld in de CAC index.

Nu is de AEX index gelukkig zo slecht nog niet. Er is een redelijke spreiding over de verschillende sectoren, en ook groeiaandelen ( vooral IT) zijn goed vertegenwoordigd. Vooral ASML heeft de AEX de laatste tijd veel geholpen in de weg omhoog, maar ook bijvoorbeeld Adyen is een belangrijk aandeel in de index geworden. Ook waarde aandelen als Unilever en Shell maken nog steeds een belangrijk deel uit van de AEX. Nadeel is wel dat er maar 25 aandelen in de index zitten, waardoor er wel een concentratierisico is.

AEX index sectoren

Hoe past een AEX ETF in je beleggingsportefeuille?

Als je een goed gespreide ETF portefeuille wilt, bestaande uit verschillende beleggingscategorieën, dan is een AEX ETF een goede toevoeging op een Europese aandelen ETF. De meeste Europese aandelen ETF’s zijn namelijk meestal nogal zwaar belegd in financiële aandelen, en relatief weinig in de IT sector. Beide ETF’s kunnen elkaar dan mooi aanvullen, en het is natuurlijk leuk om een aantal Nederlandse bedrijven in je portefeuille te hebben.

In het E-book ETF beleggen lees je hoe je een beleggingsportefeuille moet opbouwen met ETF’s. Daarnaast zie je welke ETF je moet hebben voor elke beleggingscategorie. De ETF’s in dit E-book kan je zien als de basis van je beleggingsportefeuille; een AEX ETF is vooral een aanvulling.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen