Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Amerikaanse Bitcoin futures ETF – goede belegging?

Deze week is een Amerikaanse Bitcoin futures ETF goedgekeurd door de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. De SEC heeft een Bitcoin ETF heel lang tegengehouden in Amerika maar is nu toch overstag. Het gaat om een Bitcoin ETF van ETF aanbieder ProShares.

De eerste handelsdag van de ETF op de beurs in New York was gelijk een groot succes met meer dan 1 miljard aan instroom in de ETF. Ter vergelijking: veel Bitcoin of andere crypto ETF’s in Europa halen die omvang na maanden handelen nog niet eens.

Overigens is de nieuwe Amerikaanse Bitcoin ETF niet beschikbaar voor Nederlandse beleggers. Dit geldt helaas voor alle Amerikaanse ETF’s.

bitcoin futures ETF

Wat is een Bitcoin futures ETF?

In de recent goedgekeurde Bitcoin ETF zitten futures en geen echte Bitcoins. Een future is een derivaat, in dit geval op de Bitcoin. Ze volgen wel zo goed als mogelijk de prijs van Bitcoin maar er zitten altijd kleine verschillen tussen. Zo staat er op de website van ProShares: The price and performance of bitcoin futures should be expected to differ from the current “spot” price of bitcoin.

Het feit dat er futures in de ETF zitten is wel een groot verschil met Bitcoin ETF’s die in Europa beschikbaar zijn. Hier zitten namelijk wel echte Bitcoins in. Een extra vraag naar deze Bitcoin ETF’s zorgt daarmee daadwerkelijk voor extra vraag naar de Bitcoin zelf, terwijl dat bij een Bitcoin futures ETF niet het geval is. Met een Bitcoin future koop je namelijk geen echte Bitcoins, aangezien het enkel een derivaat is. Bitcoin futures zijn overigens al sinds 2017 beschikbaar op de  Amerikaanse derivatenbeurzen CME en Cboe.

Een voorbeeld van een Europese ETF met echte Bitcoins erin is de VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC). Deze ETF (eigenlijk ETN) is te koop bij onder andere DEGIRO.

Er lopen momenteel bij de Amerikaanse SEC wel aanvragen van ETF aanbieders voor een ETF met echte Bitcoins. Die zijn echter nog niet goedgekeurd en het lijkt er ook niet op dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Wat is het risico van een Bitcoin futures ETF?

Eigenlijk zijn futures helemaal niet bedoeld om blootstelling te krijgen aan de huidige Bitcoin koers. Zoals de naam namelijk al zegt zijn futures bedoeld om blootstelling te krijgen aan toekomstige prijzen van de Bitcoin. Het gros van beleggers wil gewoon blootstelling aan de huidige Bitcoin prijs.

Grondstoffen ETF’s werken ook met futures, maar daar is verder geen realistisch alternatief. Om bij grondstoffen blootstelling te krijgen aan de huidige prijs zou je bijvoorbeeld olievaten of koffiebonen moeten kopen. Omdat dat meestal niet realistisch is, zijn futures de enige optie. Bij Bitcoin futures (ETF’s) is dat natuurlijk anders; je kan gewoon echte Bitcoin kopen.

Door de ‘extra laag’ met futures in de Bitcoin ETF ontstaat er ook een extra risico. Door de futures wordt het namelijk een synthetische ETF in plaats van een fysieke ETF. Er zitten zoals gezegd geen echte Bitcoins in. Er is daarmee een tegenpartijrisico op de uitgever van de futures, de derivatenbeurs CME. Door de volatiliteit van de Bitcoin, en daarmee het onderpand dat gestort moet worden door marktpartijen, is dit geen verwaarloosbaar risico.

Hoe werken Bitcoin futures?

Daarnaast loop je een koersrisico op de ETF. Bitcoin futures volgens de Bitcoinprijs namelijk niet exact. Om te weten wat het verschil precies is moet je weten welke futures er in de ETF zitten en wat de prijzen daarvan zijn. Hieronder zie je een screenshot van de ProShares website:

Posities Bitcoin ETF BITO

Zoals te zien zitten er twee verschillende futures in: de BTCV1 en BTCX1. Als we vervolgens kijken op de website van CME bij de Bitcoin futures prijzen zien we het volgende (21 oktober 2021):

bitcoin futures prijzen

De BTCV1 future is de Bitcoin future die in oktober (deze maand) afloopt. De BTCX1 is de future die in november afloopt. In theorie moet de ene partij in de future aan de andere partij in de future de Bitcoins leveren tegen de afgesproken futures prijs en hoeveelheid. In praktijk worden futures meestal ‘doorgerold’ vlak voor de afloopdatum. Partijen verkopen dan de oktober future en kopen daar de november future voor terug.

Dit komt er met bovenstaande prijzen op neer dat ProShares voor de ETF de oktober futures moet verkopen op een prijs van 66.360. Daar kopen ze vervolgens de november futures op 67.415 voor terug. En dat elke maand opnieuw. Als de futures van de opvolgende maand hoger liggen dan die van de maand ervoor wordt dit contango genoemd. Dit leidt uiteindelijk elke maand tot een klein verlies.

Zelfs als de prijs van Bitcoin gelijk zou blijven, wordt de ProShares Bitcoin ETF elke maand een stukje minder waard door bovenstaand proces! Iets om goed bij stil te staan voordat je een ETF met futures koop. Daarbovenop komen natuurlijk nog de ‘standaard’ ETF kosten, 0,95% per jaar in het geval van de ProShares Bitcoin ETF.

Welke Bitcoin ETF moet ik dan wel kopen?

De beste keus voor een Bitcoin ETF in Nederland is momenteel de VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC). Die is de koop bij DEGIRO. Helaas staat de Bitcoin ETF’s niet op de DEGIRO kernselectie, waardoor transactiekosten niet gratis zijn. Gelukkig heeft DEGIRO momenteel een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt (actievoorwaarden van toepassing) als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen