Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Beleggen met weinig geld – hoe doe je dat?

Bij beleggen met weinig geld – bijvoorbeeld €100 – zijn twee aspecten heel belangrijk: (1) de kosten en (2) de prijs van de belegging. Dit geldt als je periodiek een klein bedrag wilt inleggen, maar ook als je gewoon weinig geld te beleggen hebt.

Stel dat de transactiekosten bijvoorbeeld €10 zijn en je €100 wilt beleggen. Je moet dan minimaal 10% rendement halen om alleen al de kosten goed te maken. En als de prijs van de belegging hoger is dan €100 kan je het simpelweg niet kopen als je maar €100 te besteden hebt.

Daarnaast is je doel met beleggen een belangrijk element. Wil je gewoon een aandeel kopen van een bedrijf dat je interessant vindt, of wil je beleggen voor de lange termijn? In het geval van beleggen voor de lange termijn is spreiding over veel verschillende aandelen heel belangrijk. Je komt dan al snel uit bij een ETF (Exchange Traded Fund, ook wel Tracker genoemd).

beleggen met klein bedrag - munten

Beleggen met weinig geld – de kosten

De belangrijkste factor bij beleggen met weinig geld is de kosten. Het is altijd al goed om scherp naar de kosten te kijken, maar als je met kleine bedragen wilt gaan beleggen zijn lage kosten essentieel. Hoge of verborgen kosten snoepen dan een groot deel van het rendement af. De kosten waar je op moet letten zijn:

  • Transactiekosten: dit zijn de kosten die je betaalt als je een aandeel of ETF aanschaft. Let op dat je hetzelfde bedrag ook weer moet betalen als je verkoopt.
  • Valutakosten: niet alle aandelen en ETF’s worden in euro verhandeld, dus soms moet je bijvoorbeeld eerst dollars of Britse ponden kopen.
  • Service fee / bewaarkosten: dit zijn vaste kosten die de broker periodiek in rekening brengt, ongeacht of je wel of geen transacties doet.
  • Overige kosten, zoals kosten voor real-time beursdata, connectiviteitskosten per beurs, inactiviteitskosten, etc.

Het is dus zaak om de goedkoopst mogelijke broker te gebruiken. Momenteel is DEGIRO één van de goedkoopste brokers in Nederland. Daarbij heeft DEGIRO een lijst met ETF’s die je 1x per maand, tegen voorwaarden, gratis kan handelen. Dit heet de DEGIRO kernselectie.

Lees ook: DEGIRO Review

De rode draad van bovengenoemde artikelen: als je de juiste ETF’s kiest bij DEGIRO kan je gratis handelen en heb je daarnaast nagenoeg geen extra kosten. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is een bied-laat spread en de kosten van de ETF zelf. Beiden zijn zeer klein als je de juiste ETF kiest.

Bovendien krijg je nu tijdelijk €100 gratis transactietegoed als je je aanmeldt bij DEGIRO:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Waar moet ik in beleggen met weinig geld?

Om te bepalen waar je in moet beleggen zal je eerst je beleggingsdoel duidelijk moeten hebben. Wil je alleen een aandeel van een bepaald bedrijf kopen? Of wil je juist een goed gespreide beleggingsportefeuille creëren? Dat laatste is de focus van dit artikel, en is goed mogelijk ook als je maar een klein bedrag te beleggen hebt.

Het beleggingsinstrument waar dit mee mogelijk is, is de ETF. Een ETF is een soort mandje met veel verschillende aandelen. Met één druk op de knop heb je gelijk meerdere bedrijven in bezit. Daarbij ligt de prijs van de meeste ETF’s vaak onder de €100. Het enige nadeel van ETF’s is dat er ontzettend veel zijn.  Het is als beginnende belegger daarom bijna niet te doen om door de bomen het bos nog te zien.

Als je met een klein bedrag belegt en daarmee een zo groot mogelijke spreiding over verschillende aandelen wilt, is een ETF met een wereldwijde spreiding de beste keus. Door de spreiding is het risico relatief klein, en daardoor een goede belegging voor de lange termijn.

degiro review - world

Beste ETF aandelen wereldwijd (all world ETF)

Gelukkig is het aanbod van ETF’s met een wereldwijde spreiding in aandelen redelijk beperkt. De meeste grote ETF-aanbieders, zoals iShares en Vanguard, hebben maar één of twee zogenoemde all-world ETF’s. Hieronder in de tabel zijn de grootste en populairste ETF’s aandelen wereldwijd weergegeven.

In deze ETF’s zitten dus aandelen van bedrijven over de hele wereld. Het grootste deel bestaat uit Amerikaanse bedrijven, zoals Apple, Microsoft, Facebook, Amazon, etcetera. Er zitten ook veel Europese bedrijven in, waaronder het Nederlandse ASML en Shell. Daarnaast zitten er ook bijvoorbeeld Aziatische bedrijven in, waarmee de wereldwijde spreiding geborgd is.

Tabel ETF aandelen wereldwijd 100

De belangrijkste elementen uit bovenstaande tabel zijn de kosten en het aantal aandelen (spreiding). Zoals te zien zijn de bovenste drie ETF’s het goedkoopst, met rond 0,20% aan managementkosten. Als je echter kijkt naar het aantal aandelen in de ETF dan zie je dat VWRL met 3.600 bedrijven de grootste spreiding heeft. IWDA en XDWD hebben grofweg de helft minder aandelen, en zijn daardoor minder aantrekkelijk.

Verder speelt de omvang nog mee; hoe groter de ETF hoe lager de bied-laat spread. Dat is echter vooral relevant bij ETF’s die een omvang hebben van maar een paar honderd miljoen. Als laatste is de DEGIRO kernselectie nog een factor in de kosten. ETF’s op deze kernselectie kan je tegen voorwaarden gratis handelen. Zoals te zien staan zowel IWDA en VWRL op de lijst.

De prijs van VWRL ligt op het moment van schrijven rond de €100. De prijs van IWDA ligt daar nog iets onder.

Conclusie: Vooral op basis van de spreiding komt VWRL, de ETF aandelen wereldwijd van Vanguard, als beste uit de bus.

 

Nadelen wereldwijde aandelen ETF’s

Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen aan ETF’s met wereldwijde aandelen. Het nadeel is dat bovengenoemde ETF’s enkel uit aandelen bestaan. Er zitten dus geen overheidsobligaties of bedrijfsobligaties in. Ook grondstoffen, zoals olie of goud, zitten er niet in.

Daarnaast is de weging van bedrijven uit de VS relatief groot in de ETF’s, met soms wel 70%. Dat is logisch gezien de marktwaarde van veel Amerikaanse bedrijven zoals Apple of Amazon. Maar daardoor ben je ook gelijk blootgesteld aan de koersbewegingen van deze enorme multinationals. Als de weging van aandelen uit andere delen van de wereld wat groter zou zijn krijg je een nog betere spreiding in mijn ogen.

Je kan er daarom ook voor kiezen om wat meer verschillende ETF’s bij elkaar te zoeken.  Zo kan je een nog bredere spreiding in je beleggingsportefeuille aanbrengen. Hoe dat moet en welke ETF’s je dan moet kiezen, kan je lezen in het E-book ETF beleggen. De geselecteerde ETF’s hebben allen lage kosten en een lage prijs, en zijn daardoor uitermate geschikt als je wilt beleggen met een klein bedrag.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen