Het lijkt simpel om een goede ETF aandelen Amerika te vinden, gezien de populariteit van de beleggingscategorie. Er zijn echter zóveel ETF’s met Amerikaanse aandelen dat het lastig is om te bepalen wat nu de beste ETF is. De volgende stappen helpen hierbij:
- De eerste stap om tot een beste ETF voor Amerikaanse aandelen te komen, is door een overzicht te maken van de grootste en meest verhandelde ETF’s in deze categorie.
- De tweede stap is om de ETF’s in dit overzicht te filteren op een aantal aspecten. Dit zijn o.a. kosten, omvang, spreiding, valuta, land van vestiging, en eventueel of de ETF is opgenomen in de (gratis) ETF kernselectie van DEGIRO. Vervolgens kan je eenvoudig bepalen wat de beste ETF is, zoals verderop te zien.
Overzicht populairste ETF’s met aandelen Amerika
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de grootste ETF’s die beleggen in Amerikaanse aandelen. De grootte is belangrijk omdat over het algemeen geldt hoe groter een ETF hoe goedkoper. De eerste ETF in de tabel met ticker ‘SPY’ is een S&P 500 ETF. Het is de grootste en meest verhandelde ETF wereldwijd voor Amerikaanse aandelen en heeft een omvang van 382 miljard.
Uit de naam van de ETF kan je meestal al opmaken welke index de ETF volgt. Vooral de S&P 500 index is veel gebruikt maar ook Dow Jones, MSCI en NASDAQ zijn bekende indexen. Het gros van de ETF’s is op één van deze indexen gebaseerd. Daarbij zijn er ook ETF’s met variaties op de hoofdindex zoals S&P value / growth of S&P small cap /mid cap.
De tabel is bij lange na niet compleet maar geeft vooral een indicatie van het grote aantal mogelijkheden als je een ETF aandelen Amerika wilt kopen. Aangezien de tabel wel redelijk compleet is voor de allergrootste ETF’s met Amerikaanse aandelen is dat voldoende voor dit artikel. Als je echter meer focus wilt op sectoren of beleggingsstijlen zal je dieper moeten zoeken op de verschillende websites van ETF-aanbieders.
Wat is de beste ETF uit dit overzicht?
Nu er een overzicht is met een aantal populaire ETF’s in Amerikaanse aandelen is het zaak om de ‘beste’ ETF(s) er uit te halen. Dit kan je doen door te filteren op een aantal aspecten, waardoor je vervolgens een groot deel van de ETF’s kan wegstrepen. Dit zijn onder andere:
- Land van vestiging
- Kosten
- Spreiding (# aandelen)
- Omvang
Land van vestiging
Het land van vestiging lijkt op het eerste gezicht niet zo belangrijk. Sinds begin 2018 is het voor Nederlandse particuliere beleggers echter niet meer mogelijk om in ETF’s te beleggen als de prospectus niet in het Nederlands is. Daardoor vallen in praktijk alle ETF’s af die verhandeld worden in de VS (zie kolom ‘beurs’, in rood) en blijven alleen ETF’s uitgegeven in Europa nog over. Voordeel is wel dat de keuze hierdoor een stuk makkelijker is. En in het geval van ETF’s met Amerikaanse aandelen is het kostenverschil gelukkig relatief klein.
Hoge kosten
Vervolgens zijn de kosten van belang. Zoals te zien blijven de meeste ETF’s onder de 0,25% aan kosten per jaar. Er zijn maar 4 ETF’s in de lijst met hogere kosten (in rood). De goedkoopste ETF(s), IVV, VTI en VOO, hebben kosten van 0,03%, ofwel 4 euro per jaar aan managementkosten als je 10.000 euro hebt belegd. De duurste ETF heeft kosten van 0,40%, ofwel elk jaar 40 euro per 10.000 euro aan beleggingen. Bij de Europese ETF’s zijn CSPX en VUSA allebei even goedkoop met 0,07% aan kosten per jaar.
Voor de kosten is het ook goed om te letten op de valuta waarin de ETF wordt verhandeld. Bij een ETF in dollars moet je namelijk valutakosten betalen; je hebt dollars nodig om de ETF aan te kunnen kopen als je alleen euro’s hebt in je beleggingsaccount. Let op dat je die valutakosten ook moet betalen als je de ETF weer verkoopt.
Spreiding
Ook diversificatie en het aantal aandelen in de index (spreiding) is een belangrijk aspect. De S&P 500 bestaat bijvoorbeeld uit de 500 grootste aandelen in de VS, terwijl de Dow Jones maar uit 30 aandelen bestaat en daarmee een relatief hoog concentratierisico heeft. Als één van de aandelen in de Dow Jones (bijvoorbeeld Coca Cola) hard daalt in waarde merk je dat gelijk in de prijs van de hele ETF, terwijl dat effect veel kleiner is bij een S&P 500 ETF. Een ander voorbeeld is de Russell 2000 index, waar 2000 aandelen inzitten en een nog betere spreiding heeft dan de S&P 500.
Omvang
Uiteindelijk blijft er na het ‘filteren’ van de lijst nog maar een kleine selectie van ETF’s over, met bovenaan CSPX en VUSA. Onderaan de lijst staan ook nog een aantal ETF’s maar die hebben simpelweg een kleinere omvang en hierdoor minder liquiditeit en hogere transactiekosten vergeleken met CSPX en VUSA.
CSPX versus VUSA
De kosten van CSPX en VUSA zijn gelijk (0,07%), de onderliggende index ook (S&P 500), en de omvang is nagenoeg hetzelfde. Beide ETF’s staan op de DEGIRO kernselectie, waardoor je de ETF’s (tegen voorwaarden) gratis kan kopen. Klein nadeel is dat CSPX alleen gratis te verhandelen is bij DEGIRO als je de ETF op de Duitse beurs Xetra koopt. Verder is VUSA ook gratis te handelen bij BUX Zero, en CSPX niet.
Conclusie: VUSA is de beste ETF aandelen Amerika!
Welk deel van mijn beleggingsportefeuille moet ik in een ETF met Amerikaanse aandelen stoppen?
Om deze vraag te beantwoorden is het eerst nodig om te bepalen in welke beleggingscategorieën je überhaupt wilt beleggen. Amerikaanse aandelen is één van die categorieën. Andere categorieën zijn bijvoorbeeld obligaties Emerging Markets of aandelen Europa. De selectie en verdeling over de categorieën is onder andere afhankelijk van hoeveel risico je wilt nemen en wat je beleggingshorizon is. Dit wordt ook wel Strategische Asset Allocatie genoemd. In het artikelen hoe moet ik een ETF portefeuille samenstellen wordt uitgebreid ingegaan op de verdeling van je portefeuille en selectie van de beleggingscategorieën.
Als je eenmaal de verschillende categorieën bepaald hebt, zal je per categorie een overzicht moeten maken van de beschikbare ETF’s voor die categorie, en vervolgens uit dat overzicht de beste ETF moeten kiezen, net als hierboven voor de beste ETF aandelen Amerika is gedaan.
Dat kan je uiteraard zelf doen, maar zoals je in dit artikel hebt gezien kan dat veel werk zijn. In het E-book ETF beleggen is dit al voor je gedaan. Er wordt op dezelfde manier als hierboven de beste ETF per categorie geselecteerd.