Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Beste ETF DEGIRO kernselectie – Gratis ETF beleggen!

De ETF’s op de DEGIRO kernselectie kan je, onder voorwaarden, gratis handelen. Maar wat is nou de beste ETF DEGIRO kernselectie? Voordat je kan bepalen welke ETF’s uit de lijst je moet hebben, moet je eerst weten waar je überhaupt in wilt beleggen. Als je zonder een plan die lijst met ETF’s op de kernselectie door gaat kijken dan kom je waarschijnlijk niet heel ver. Alleen al de verschillende ETF-namen en codes op de lijst kunnen al lastig zijn.

Dit artikel helpt je om met een gestructureerde aanpak door de DEGIRO kernselectie heen te lopen en te bepalen welke ETF’s het beste zijn.

Stappenplan om de beste ETF DEGIRO kernselectie te selecteren

Stap 1: bepaal in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen

Dit is de belangrijkste stap aangezien dit de basis is voor de ETF’s die je straks moet gaan selecteren uit de lijst. De belangrijkste beleggingscategorieën zijn aandelen, bedrijf obligaties en overheid obligaties. Deze categorieën zijn verder opgesplitst in regio’s; Europa, VS, en Emerging Markets (of Azie). Gelukkig kan je de verschillende regio’s eenvoudig selecteren op de DEGIRO website. Je kan er eventueel ook nog voor kiezen om een grondstoffen ETF toe te voegen als extra beleggingscategorie.

Uiteindelijk krijg je de volgende 10 beleggingscategorieën:

  • Amerikaanse aandelen (1), Europese aandelen (2) en aandelen opkomende landen (3)
  • Bedrijfsobligaties Amerika (4), Bedrijfsobligaties Europa (5) en Bedrijfsobligaties opkomende landen (6)
  • Overheidsobligaties Amerika (7), overheidsobligaties Europa (8) en overheidsobligaties opkomende landen (9)
  • Grondstoffen zoals goud of olie (10)

Vervolgens moet je bepalen hoeveel geld je in elk van de beleggingscategorieën stopt. Hoe je dat kan bepalen kun je lezen in het artikel Voorbeeld ETF portefeuille. Bovenstaande wordt ook wel Strategic Asset Allocation, en is zoals gezegd de basis van je beleggingsportefeuille.

Beste ETF degiro kernselectie

Stap 2: Selecteer voor elke beleggingscategorie de beste ETF DEGIRO kernselectie

Nu je hebt bepaald in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen, moet je per beleggingscategorie de beste ETF’s zoeken. Je kan deze stap beginnen door al te gaan zoeken op de DEGIRO kernselectielijst. Ik zou echter ook verder zoeken dan alleen deze lijst, aangezien niet alle beleggingscategorieën even goed vertegenwoordigd zijn. Ook hoeft een ETF die op de kernselectielijst staat niet perse ook de beste ETF te zijn voor een bepaalde beleggingscategorie, alleen omdat ie gratis is.

Je moet ook letten op bijvoorbeeld de lopende kosten van de ETF en de omvang van de ETF (kleine ETF’s zijn minder liquide). Het aankopen kan dan wel gratis zijn, maar als de lopende kosten van de ETF heel hoog zijn ben je alsnog duurder uit. Het liefst selecteer je een paar verschillende goede ETF’s, zodat je wat te kiezen hebt en goed kan vergelijken.

Een voorbeeld van hoe je bovenstaande nou aanpakt kan je lezen in het artikel Beste ETF aandelen Amerika.

Stap 3: Zoek uit welke van je geselecteerde beste ETF’s op de DEGIRO kernselectie lijst staan.

Op het eerste gezicht lijken stap 2 en 3 veel op elkaar. Als je stap 2 echter overslaat dan blijf je beperkt tot de ETF’s die op de kernselectie lijst staan, waardoor je een aantal goede ETF’s misloopt.

Als je de DEGIRO kernselectie lijst doorloopt valt ook al snel op dat er heel veel ETF’s tussen zitten met een focus op specifiek één land of één thema. Bijvoorbeeld de iShares China 25 ETF. Het nadeel van deze specifieke ETF’s is dat ze erg geconcentreerd zijn; je wilt juist breed gespreide ETF’s zoals de Vanguard S&P 500 ETF. Hier zitten 500 aandelen in, een stuk meer dan de 25 van de genoemde China ETF.

In het E-Book ETF beleggen is voor elke beleggingscategorie al uitgezocht wat de beste ETF’s zijn. Nagenoeg al deze ETF’s staan ook op de DEGIRO kernselectie. Met het E-book weet je dus ook gelijk wat de beste ETF DEGIRO kernselectie is! Overigens kan je dit alles natuurlijk ook zelf uitzoeken, maar met het E-book bespaar je jezelf veel tijd en moeite.

Stap 4: Account aanmaken en ETF’s opzoeken

Maak een account aan bij DEGIRO en begin met handelen! Je kan de ETF’s die je in de stappen hiervoor hebt geselecteerd opzoeken obv de ticker of anders op de ISIN code. De app geeft al aan dat er geen transactiekosten zijn als je de juiste ETF hebt geselecteerd. Let op: je krijgt nu tijdelijk 100 euro gratis transactietegoed!

Account aanmaken DEGIRO

 

DEGIRO kernselectie: hoe werkt het precies?

De ETF’s op de kernselectielijst kan je handelen zonder dat je transactiekosten hoeft te betalen. Je kan ze gratis kopen dus. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden:

  • Je kan één keer per maand de betreffende ETF’s kopen of verkopen.
  • Je kan een tweede keer gratis per maand handelen als de transactie in dezelfde richting is (koop of verkoop) én minimaal 1000 euro bedraagt.

Maar let op: transactiekosten zijn niet de enige kosten die je moet maken. Als je een ETF koopt moet je ook de bied-laat kosten betalen. Bij de grootste ETF’s zijn die heel klein, maar bij de wat kleinere en minder liquide ETF’s kunnen die aardig oplopen. Daarnaast betaal je uiteraard ook gewoon de lopende kosten van de ETF. Het is dus niet helemaal gratis allemaal.

DEGIRO review

Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk om gratis ETF’s te kunnen handelen zonder transactiekosten, maar het betekent wel dat je je beleggingsportefeuille bij DEGIRO hebt staan. Het is dus ook belangrijk om te weten of DEGIRO wel betrouwbaar is en goed werkt. Lees daarom de DEGIRO review.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen