De beste ETF kiezen is door het enorme aanbod flink lastig. Er zijn verschillende soorten ETF’s zoals voor aandelen, obligaties en grondstoffen. Er zijn meerdere aanbieders van bijna identieke ETF’s. Vaak is één specifieke ETF te koop in meerdere valuta’s op verschillende beurzen. Welke ETF moet je nu kiezen?
Bij veel websites over ETF beleggen krijg je een willekeurig lijstje met ‘de 5 beste ETF’s’ te zien. Er zit helaas meestal weinig structuur achter deze lijstjes. Dat is precies wat je juist wel wilt, de beste ETF is voor iedereen anders en is afhankelijk van je beleggingsdoelen.
Met behulp van een gestructureerde aanpak wordt het maken van een keuze een stuk makkelijker. De stappen zijn als volgt:
- Bepaal in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen (bijvoorbeeld aandelen Amerika of Europese obligaties)
- Maak per beleggingscategorie een lijstje van de beschikbare ETF’s
- Kies voor elke beleggingscategorie de beste ETF
Stap 1: bepaal in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen
De eerste stap bij het kiezen van de beste ETF’s is het bepalen van de beleggingscategorieën waar je in wilt beleggen. Deze categorieën zijn bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen of Europese obligaties. Dit wordt Strategische Asset Allocatie genoemd, ofwel de strategische verdeling van je beleggingsportefeuille over de belangrijkste beleggingscategorieën. Een veel gemaakte fout bij beleggers is dat de eerste stap overgeslagen wordt en zonder gestructureerde aanpak een aantal ETF’s bij elkaar worden gezocht.
De gedachte achter Strategische Asset Allocatie is dat de verschillende beleggingscategorieën een relatief lage correlatie met elkaar hebben. Hierdoor is er een grotere spreiding aanwezig in de beleggingsportefeuille en daardoor op totaalniveau een lager risico. Onthoudt dat de keuze voor de verdeling van je ETF portefeuille over de verschillende beleggingscategorieën belangrijker is dan de keuze voor welke ETF’s!
Zoals Warren Buffet ooit zei:“The Only Thing That Matters In Investing is Asset Allocation”
De grootste beleggingscategorieën die de bouwblokken vormen van de Strategische Asset Allocatie in je ETF portefeuille zijn:
- Amerikaanse aandelen (1), Europese aandelen (2) en aandelen opkomende landen (3)
- Bedrijfsobligaties Amerika (4), Bedrijfsobligaties Europa (5) en Bedrijfsobligaties opkomende landen (6)
- Overheidsobligaties Amerika (7), overheidsobligaties Europa (8) en overheidsobligaties opkomende landen (9)
- Grondstoffen zoals goud of olie (10)
Voor elke categorie moet je dus een beste ETF kiezen; in totaal dus rond de 10 ETF’s.
Stap 2: maak per beleggingscategorie een lijstje van de beschikbare ETF’s
Als je de categorieën hebt bepaald waarin je wilt beleggen, zal je eerst moeten kijken welke ETF’s er allemaal beschikbaar zijn voor die categorie. Het voordeel is dat je nu al veel gerichter kan zoeken op ETF’s. Het nadeel is dat er nog steeds heel veel ETF’s te vinden zijn per categorie 😉
Uiteraard kom je een heel eind met Google, maar wat ook goed werkt is om naar de websites van de aanbieders van de verschillende ETF’s te gaan. Dit zijn niet de brokers, maar echt de ‘makers’ van de ETF’s. De grootste aanbieders wereldwijd zijn Ishares, Vanguard en State Street. In Europa zijn ook Amundi, Xtrackers, Lyxor en UBS grote spelers. Let er wel op dat je naar de Europese variant van de websites gaat en niet naar de Amerikaanse. Amerikaanse ETF’s zijn niet (meer) te koop voor Nederlandse beleggers, een besluit van de AFM uit 2018.
Uiteindelijk is het dus de bedoeling om per beleggingscategorie (bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen) alle relevante ETF’s van de verschillende websites te plukken. Hier maak je vervolgens een lijst van met alle relevante eigenschappen.
Dit is echter wel veel werk. In het E-book ETF beleggen heb ik per beleggingscategorie al een lijst gemaakt met alle beschikbare ETF’s van de verschillende aanbieders. Ook de beste ETF per categorie is daar al geselecteerd.
Stap 3: beste ETF kiezen per beleggingscategorie
Als je de beleggingscategorieën bepaald hebt en een lijst met ETF’s per categorie hebt gemaakt, kom je bij de derde en laatste stap. Je moet nu de beste ETF kiezen per categorie. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:
- Lopende kosten (TER)
- Valuta
- Beurs
- Land van vestiging
- Index/spreiding
- Omvang
- DEGIRO Kernselectie
Deze gegevens kan je het beste checken op de website van de verschillende ETF aanbieders. Als voorbeeld hieronder een screenshot van de iShares Core S&P 500 UCITS ETF:
Lopende kosten (TER)
De lopende kosten (Total Expense Ratio) zijn de kosten van de ETF zelf. Dit is de vergoeding voor de beheerder van de ETF, in het voorbeeld Blackrock (die ETF’s aanbiedt onder het merk iShares). Het is een jaarlijks kostenpercentage, en dit gaat af van het jaarlijkse rendement. Zoals te zien is de TER van de iShares Core S&P 500 UCITS ETF maar 0,07%. Veel lager dan dit gaat het niet worden qua kosten. Ik houdt zelf altijd een maximale grens aan van 0,25% aan kosten, en dat is al vrij veel. Alle ETF’s met hogere kosten kan je eigenlijk wel schrappen van je lijstje.
Land van vestiging
Het land van vestiging (domicilie) lijkt niet zo heel boeiend, maar is het wel voor Nederlandse beleggers. De AFM heeft bepaald dat ETF’s die geen Nederlandse prospectus hebben niet in Nederland verkocht mogen worden. In praktijk zijn dat alle ETF’s die in de VS zijn gevestigd. ETF’s die in Europa zijn gevestigd zijn meestal in Ierland of Luxemburg geregistreerd.
Daarnaast heeft het land van vestiging invloed op de belasting die je betaald (vaak wordt dit al via je broker geregeld). Gelukkig heeft Nederland vrij gunstige belastingafspraken met veel landen, waaronder Ierland.
Index/spreiding
De index waar de ETF op is gebaseerd is ook een belangrijke factor. Dit bepaald namelijk de spreiding van de ETF, zowel qua aantal bedrijven als qua sectoren en eventueel geografisch. In het voorbeeld is de index de S&P 500 index. De ETF heeft dus simpelweg alle 500 aandelen die in de S&P 500 zitten, met bijbehorende spreiding.
Omvang (Assets under Management, AuM)
De omvang is een proxy voor hoe populair en hoe makkelijk verhandelbaar de ETF is. In een ETF met een kleine omvang is vaak weinig handel, waardoor de impliciete transactiekosten (de bied-laat spread) al snel hoog zijn. De ETF van bovenstaande screenshot heeft een omvang van 45 miljard, en is daarmee zeer groot. Ik houdt zelf altijd minimaal een miljard aan als omvang.
Valuta
Bij valuta moet je onderscheid maken tussen de ‘officiële’ valuta van de ETF, en de valuta waarin de ETF wordt verhandeld op de beurs. In het voorbeeld is de ‘officiële’ valuta USD, aangezien het gaat om aandelen in de Amerikaanse S&P 500 index. Die noteren allemaal in USD.
Als je echter naar de beursnoteringen van de iShares Core S&P 500 UCITS ETF kijkt (zie figuur hieronder), dan zie je dat de ETF op meerdere beurzen in meerdere valuta wordt verhandeld. Gelukkig staat Euronext Amsterdam er ook tussen, en is de ETF daar in euro genoteerd. Dat scheelt dus valuta transactiekosten bij aanschaf van deze ETF, en die kosten kunnen vaak hoog oplopen (ook bij de goedkopere brokers). Je moet wel even checken of er wel genoeg gehandeld wordt op de betreffende beurs, anders wordt de ETF alsnog duur vanwege een hoge bied-laat spread. Op de Bolsa Mexicana De Valores zal de bied-laat spread een stuk hoger zijn dan op Euronext Amsterdam.
Beurs
De beurs is niet alleen belangrijk vanwege de valuta waar de ETF’s in worden verhandeld, maar ook vanwege de transactiekosten die je broker rekent. Je broker handelt namelijk voor jou op de beurs, en moet daarvoor zelf ook transactiekosten betalen. Een ETF op Euronext (amsterdam) is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan op Xetra (Duitsland).
DEGIRO Kernselectie
Bij de meeste brokers hebben ETF’s dezelfde transactiekosten bij een betreffende beurs. Dit geldt echter niet voor ETF’s bij DEGIRO. Zij hebben een ETF kernselectie, waarbij je een bepaald aantal ETF’s maandelijks (tegen voorwaarden) kan kopen zonder transactiekosten te betalen. Nou is dit geen doorslaggevende factor, maar als ik moet kiezen tussen 2 gelijkwaardige ETF’s waarvan er eentje op de DEGIRO kernselectie staat, dan ga ik voor die.
Beste ETF kiezen in praktijk
Het creëren van een lijstje en de selectie van de beste ETF voor Amerikaanse aandelen is uitgewerkt in het artikel Beste ETF Aandelen Amerika. Dezelfde aanpak kan gebruikt worden voor de andere beleggingscategorieën zoals ‘Europese aandelen’ of ‘bedrijfsobligaties VS’. Uiteindelijk krijg je dan een lijst met per beleggingscategorie de beste ETF, in praktijk maximaal 10 ETF’s.
De beste ETF zoeken voor alle beleggingscategorieën kan je zelf doen, maar vergt veel uitzoekwerk. In het E-book ETF Beleggen is dit voor alle beleggingscategorieën al uitgewerkt en zie je één beste ETF per categorie. Bovendien staat gelijk op de eerste pagina een handig totaaloverzicht met de beste ETF’s bij elkaar, inclusief de beurs waar je de ETF moet kopen, de prijs, en de code (ticker) van de ETF die je nodig hebt om de ETF bij bijvoorbeeld DEGIRO te kunnen kopen.