Bij het vinden van de beste ETF’s voor de lange termijn zijn twee aspecten heel belangrijk: de kosten en de spreiding van de ETF’s.
Bij kosten gaat het dan met name om de jaarlijks terugkerende kosten, zoals de management kosten van de ETF zelf. Maar ook eventuele beheerkosten van de broker waar je de ETF’s hebt aangekocht.
Voor spreiding is het belangrijk dat de ETF’s in veel verschillende beleggingscategorieën beleggen, zoals aandelen en obligaties. Bij aandelen ETF’s moeten er daarnaast veel verschillende bedrijven in de ETF zitten, verdeeld over veel verschillende landen en sectoren. Je wilt dus het liefst een wereldwijde spreiding in je ETF’s.
Beste ETF lange termijn: lage kosten
Er zijn een aantal verschillende kosten die vooral op de lange termijn een grote impact kunnen hebben. Dit zijn voornamelijk de jaarlijks terugkerende kosten, en niet de eenmalige (transactie)kosten.
Voorbeelden van jaarlijks terugkerende kosten zijn:
- De managementkosten van de ETF (Hier zijn verschillende benamingen voor zoals Total Expense Ratio (TER), lopende kosten, management kosten, etc)
- Servicekosten of bewaarkosten (die je broker rekent)
- Inactiviteitskosten (die je broker rekent als je niet maandelijks handelt)
De belangrijkste eenmalige kosten zijn:
- Transactiekosten om de ETF aan te kopen. Hier vallen ook valutakosten onder als de ETF niet in euro wordt verhandeld.
Zeker als je een goedkope broker hebt zijn de transactiekosten verwaarloosbaar op de lange termijn. Stel dat de transactiekosten 2 of 4 euro zijn, voor een lange termijn belegging kan je die kosten uitsmeren over bijvoorbeeld 25 jaar.
De managementkosten komen daarentegen jaarlijks terug en kunnen een grote impact hebben op je uiteindelijke rendement. De goedkoopste ETF’s in de markt hebben jaarlijkse kosten van onder de 10 basispunten (0,1%). Zo heeft de beste ETF voor Amerikaanse aandelen (VUSA) jaarlijkse kosten van 0,07%.
Ook de jaarlijkse (of maandelijkse) kosten van je broker kunnen een grote impact hebben op je rendement, vooral als je met relatief kleine bedragen belegt. Zo zijn de maandelijkse kosten bij Lynx bijvoorbeeld 5 euro, oftewel 60 euro per jaar als je niet handelt.
Beste ETF lange termijn: grote spreiding
Na kosten is de spreiding van de ETF’s heel belangrijk voor je lange termijn rendement. Zoals gezegd gaat het dan vooral om de spreiding over de verschillende beleggingscategorieën, zoals Amerikaanse aandelen of Europese obligaties. Deze verdeling over de categorieën wordt ook wel Strategische Asset Allocatie genoemd. Dit wordt uitgebreid behandeld in het artikel Hoe moet ik een ETF portefeuille samenstellen?
Zoals superbelegger Warren Buffet ooit zei: “The Only Thing That Matters In Investing is Asset Allocation”
Naast spreiding over categorieën is het belangrijk dat er binnen de categorieën ook een goede spreiding is. Het gaat dan vooral over spreiding in landen, sectoren en individuele bedrijven. Je wilt dus niet alleen een ETF op de AEX index in je beleggingsportefeuille; die belegt alleen in aandelen, alleen in Nederland en heeft maximaal 25 bedrijven.
De bekendste lange termijn belegger: een pensioenfonds!
Naast de theorie is het ook interessant om te kijken naar de praktijk. Gelukkig hebben we in Nederland heel veel praktijkvoorbeelden van lange termijn beleggers, namelijk onze pensioenfondsen. Als je een lange termijn ETF portefeuille wilt samenstellen, kan je eigenlijk een beetje afkijken bij hoe onze pensioenfondsen beleggen.
In onderstaande figuur is de beleggingsportefeuille van het ABP te zien, het grootste pensioenfonds van Nederland met rond de 500 miljard euro aan beleggingen. Zoals te zien bestaat de portefeuille uit verschillende beleggingscategorieën, zoals ‘aandelen ontwikkelde landen’ en bedrijfsobligaties. Het is dus de bedoeling om de beste ETF te zoeken voor elk van deze categorieën.
Wat zijn nu de beste ETF’s voor de lange termijn?
Bij de selectie van de beste lange termijn ETF’s moet je dus vooral letten op kosten en spreiding. Om te kunnen beleggen in verschillende beleggingscategorieën heb je in praktijk meerdere ETF’s nodig, er is geen ETF waarmee je overal tegelijk in belegt. Uiteindelijk heb je rond de 10 ETF’s nodig, waarmee je een goede lange termijn ETF portefeuille kan opbouwen.
Het creëren van een lijstje en de selectie van de beste ETF voor Amerikaanse aandelen is uitgewerkt in het artikel Beste ETF Aandelen Amerika. Dezelfde aanpak kan gebruikt worden voor de andere beleggingscategorieën zoals ‘Europese aandelen’ of ‘bedrijfsobligaties VS’.
De beste ETF zoeken voor alle beleggingscategorieën kan je zelf doen, maar vergt veel uitzoekwerk. In het E-book ETF Beleggen is dit voor alle beleggingscategorieën al uitgewerkt en zie je één beste ETF per categorie. Bovendien staat gelijk op de eerste pagina een handig totaaloverzicht met de beste ETF’s bij elkaar, inclusief de beurs waar je de ETF moet kopen, de prijs, en de code (ticker) van de ETF die je nodig hebt om de ETF bij bijvoorbeeld DEGIRO te kunnen kopen.