Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Bitcoin ETF – wie zijn de institutionele beleggers?

Je leest vaak dat ‘institutionele beleggers’ gaan instappen nu Amerikaanse Bitcoin ETF’s zijn goedgekeurd; wie zijn dat dan en wat is hier van waar? En gaat er wel echt zoveel geld naar de nieuwe Bitcoin ETF’s zoals wordt beweerd?

Om met de tweede vraag te beginnen: het valt tot op heden wat tegen hoeveel ‘nieuw’ geld er naar de Bitcoin ETF’s is gegaan. Ondanks de hype en de berichten als ‘Blackrock Bitcoin ETF is inmiddels de $10 miljard voorbij’.

In onderstaande grafiek is het totaal belegde vermogen te zien in de 10 grootste Amerikaanse Bitcoin ETF’s. Vanaf de officiële Bitcoin ETF goedkeuring op 10 januari tot heden (begin april) is het totale vermogen opgelopen van een kleine $30 miljard tot bijna $60 miljard. Belangrijk detail hierbij dat de stand al op $30 miljard stond vóór de officiële goedkeuring van de Bitcoin ETF. Dat komt door de Grayscale ETF (GBTC in de grafiek), wat eerst bestond als een ‘gesloten fonds’ en na 10 januari is omgezet in een ETF.

Bitcoin ETF vermogen AUM

Bron: The Block

Leegloop Grayscale ETF

Wat je meestal niet leest in de media is dan een groot deel van de groei in vermogen in de nieuwe Bitcoin ETF’s eigenlijk uit de Grayscale ETF komt. De beheerkosten van de Grayscale ETF zijn simpelweg een stuk hoger dan van de nieuwe ETF’s. Daardoor is het voordeliger om het geld weg te halen bij Grayscale en in één van de nieuwe Bitcoin ETF’s te stoppen.

Als je naar de grafiek kijkt lijkt er echter geen grote leegloop bij Grayscale te zijn. Het vermogen daalt van $29 miljard naar ongeveer $22 miljard. Echter, in de tussentijd is de prijs van Bitcoin wel van rond $40.000 naar $60.000 – $65.000 gegaan, ofwel een 50% stijging. Het vermogen in Bitcoin ETF’s groeit daardoor ook met 50%, zonder dat er ‘nieuw’ geld in de ETF’s wordt gestopt.

Uiteindelijk komt dus een groot deel van de groei in totaal vermogen in de nieuwe Bitcoin ETF’s uit de ‘oude’ Grayscale ETF en uit de stijging van de Bitcoin prijs.

Het bedrag aan echt nieuw geld in de gezamenlijke Bitcoin ETF’s zit daarmee rond de $10 – $15 miljard. Dit is natuurlijk nog steeds een groot bedrag, maar goed om kritisch te zijn rondom alle hype van de Bitcoin ETF’s.

Overigens is de totale omvang van de belangrijkste goud ETF’s rond de $100 miljard. De 10 grootste Bitcoin ETF’s komen daar met $60 miljard dus al dicht bij in de buurt, wat de populariteit van Bitcoin als digitale variant van goud nog maar eens onderstreept!

Wie zijn de ‘institutionele beleggers’ die massaal in de Bitcoin ETF’s gaan stappen?

Bij veel voorspelling van een stijgende Bitcoin prijs worden de ‘institutionele beleggers’ genoemd als grote kopers. Maar wie zijn die institutionele beleggers?

Traditioneel zijn institutionele beleggers bijvoorbeeld verzekeraars, pensioenfondsen, vermogensbeheerders of banken. In de crypto wereld zijn het vooral hedgefondsen en durfinvesteerders, ook wel ‘venture capital’ genoemd.

Soms zie je ook grote bedrijven zoals MicroStrategy ($13,7 miljard aan Bitcoin) of Tesla ($600 miljoen aan Bitcoin) die in Bitcoin investeren. Al zullen deze bedrijven dat vooral doen via directe Bitcoin aankopen en minder via ETF’s. Daarnaast investeren pensioenfondsen sporadisch in crypto (ETF’s), maar dat zijn echt uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn de Canadese pensioenfondsen Ontario Teachers en Caisse de Depot.

Soms zie je zelfs overheden die in Bitcoin investeren zoals de overheid van El Salvador. Zij hebben echter een relatief kleine hoeveelheid Bitcoin ($360 miljoen). Aangezien de Bitcoin in El Salvador een wettelijk betaalmiddel is, zou dit nog wel kunnen groeien.

Uiteindelijk zijn het ook vooral (vermogende) Amerikaanse beleggers die in de nieuwe Bitcoin ETF zullen stappen. Doordat de ETF nu goedgekeurd is door de SEC mogen financieel adviseurs nu ook de Bitcoin ETF beheren voor hun klanten. Tot op heden mochten Amerikaanse adviseurs niet adviseren om in Bitcoin te beleggen, nu mag dat wel.

Hoe koop ik zelf een Bitcoin ETF?

Nederlandse beleggers hebben al veel langer de mogelijkheid om in crypto ETF’s en Bitcoin ETF’s te beleggen. De goedkeuring van de Bitcoin ETF door de SEC geldt alleen voor Amerikaanse beleggers. De recente goedkeuring maakt dus weinig uit voor Nederlandse beleggers. Maar het kan wel zorgen voor extra vraag naar de Bitcoin, waardoor de prijs van Bitcoin verder kan stijgen. En dat is weer gunstig voor Nederlandse beleggers met Bitcoin (ETF’s).

Sinds 1 juni 2021 is het mogelijk om via DEGIRO een Bitcoin ETF en een Etherium ETF te kopen op Euronext Amsterdam. Dit zijn de VanEck Vectors Bitcoin ETN (VBTC) en de VanEck Vectors Ethereum  ETN (VETH). Het kopen van een Bitcoin ETF werkt hetzelfde als bij normale ETF’s en aandelen; je vult simpelweg in het aankoopscherm van je broker de code in van de Bitcoin ETF: VBTC.

Momenteel heeft DEGIRO een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt (actievoorwaarden van toepassing) als je een account aanmaakt via onderstaande knop.

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen