Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Brand New Day pensioen beleggen

In principe ben ik altijd voor zelf beleggen vanwege de kosten. Pensioen beleggen is hierop een uitzondering. Ik doe dit via Brand New Day pensioen beleggen. Er zijn namelijk belastingvoordelen te behalen als je je pensioen laat beleggen via een pensioen beleggingsrekening.

Brand new Day pensioen

Brand New Day pensioen: de belastingvoordelen

Dé reden om niet zelf te beleggen maar om pensioen te beleggen via Brand New Day zijn de belastingvoordelen:

  • De inleg op je pensioenrekening mag je aftrekken van je jaarlijkse inkomstenbelasting
  • Én je betaalt geen vermogensbelasting over je belegde pensioengeld

Beide belastingvoordelen kunnen erg gunstig uitpakken op de lange termijn. Na de pensioenleeftijd moet er wel alsnog belasting worden betaald, maar dan tegen het lagere AOW-tarief. Onderaan dit artikel staat een voorbeeld berekening; met pensioen beleggen houd je in het voorbeeld 1,6x zoveel over dan met zelf beleggen.

Tegenover de belastingvoordelen staat wel een nadeel: je kan je belegde geld niet vrij opnemen. Het staat in principe vast tot aan je pensioenleeftijd. In ruil voor belastingvoordelen heb je dus financieel minder flexibiliteit.

Hoeveel je gebruik mag maken van de belastingvoordelen hangt af van je jaarruimte. En dat hangt weer af van onder andere je salaris en of je ook al pensioen opbouwt via bijvoorbeeld een pensioenfonds. Ook ZZP pensioen is mogelijk. Je jaarruimte kan je berekenen op de Brand New Day pensioen beleggen pagina.

Waarom bij Brand New Day pensioen beleggen?

Een belangrijke reden om bij Brand New Day pensioen te beleggen is de lage kosten. Brand New Day is echt een prijsvechter, net als DEGIRO dat is voor ‘normaal’ beleggen. Overigens is het ook mogelijk om bij DEGIRO een pensioenrekening te openen. De kosten hiervan zijn ongeveer vergelijkbaar met die van Brand New Day. Bij zowel Brand New Day als DEGIRO kan je gebruik maken van de belastingvoordelen.

Het verschil tussen Brand New Day en DEGIRO is dat Brand New Day echt is gericht op pensioen. DEGIRO is vooral gericht op zelf beleggen. Dit zie je terug in een paar belangrijke opties bij Brand New Day die niet bij DEGIRO mogelijk zijn:

  • Je kan pensioen beleggen via de lifecycle methodiek. Hierbij wordt 15 jaar voor je pensioenleeftijd het risico van je beleggingen verlaagd. Aandelen worden verkocht en obligaties worden aangekocht. Dit gaat allemaal automatisch en heeft geen extra kosten.
  • Automatische herbalancering is mogelijk, zonder extra kosten. Hierdoor blijven je aandelen en obligaties op lange termijn beter in balans.
  • Automatische incasso en inleg. Hierdoor wordt er maandelijks geld van je rekening afgeschreven en automatisch voor je belegd. Zeker op lange termijn is dit erg fijn, je hoeft hierdoor in principe niet meer naar je pensioen beleggingsrekening om te kijken.

Zie ook: Brand New Day review & ervaringen

Brand New Day pensioen beleggen

Waar wordt je Brand New Day pensioen in belegd?

Je kan bij Brand New Day kiezen tussen modelbeleggen (standaard) of vrij beleggen.

Bij modelbeleggen kan je kiezen tussen 5 modelportefeuilles; van zeer defensief tot zeer offensief. Ook een neutrale portefeuille behoort tot de opties. De modelportefeuilles beleggen vervolgens in een mix van BND aandelenfondsen en BND obligatiefondsen. Zo belegt de zeer offensief modelportefeuille in 4 verschillende BND aandelenfondsen. Er wordt niet belegd in obligatiefondsen, dus 100% wordt in aandelen belegd. De zeer offensief modelportefeuille belegt daarentegen juist veel in (4) BND obligatiesfondsen, totaal 90% van de portefeuille. 10% wordt nog in BND aandelenfondsen belegd.

Deze Brand New Day fondsen zijn vergelijkbaar met ETF’s, alleen is de beheerder dan Brand New Day (BND) in plaats van bijvoorbeeld iShares of Vanguard. Als je doorklikt zie je echter dat bijvoorbeeld het BND Amerika aandelenfonds belegt in het ‘Vanguard US 500 Stock Index Fund‘, met de S&P 500 index als benchmark. Dit is nagenoeg hetzelfde product als de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA). Alleen dan bedoeld voor professionele vermogensbeheerders in plaats van particuliere beleggers.

Als je verder doorkijkt in de 5 modelportefeuilles zie je dat ze allemaal het overgrote deel (70%-75%) hebben belegd in een wereldwijd fonds. De zeer offensieve modelportefeuille belegt voor ongeveer 75% in het BND wereld aandelenfonds. De zeer defensieve modelportefeuille belegt voor 62% in het BND wereld obligatiefonds en 8% in het BND wereld aandelenfonds. Dit zijn allen zeer goed gespreide fondsen, waardoor er relatief weinig risico is.

Je kan de keuze voor de modelportefeuille altijd (gratis) aanpassen. Als je automatische risicoafbouw aanvinkt (lifecycle beleggen) wordt je modelportefeuille 15 jaar voor je pensioenleeftijd langzaam afgebouwd naar een (zeer) defensieve modelportefeuille.

Vrij beleggen bij BND

Je kan bij Brand New Day ook kiezen voor vrij beleggen. Dit betekent echter niet dat je elk aandeel kan kopen dat je wilt. Je kan eigenlijk alleen ‘vrij’ kiezen tussen de BND fondsen, en dat zijn er momenteel maar 14. Ten opzichte van modelbeleggen heb je dus niet heel veel meer vrijheid. Hoewel het switchen gratis is, is de toegevoegde waarde van vrij beleggen niet heel groot in mijn ogen.

Hoe beleggen onze Nederlandse pensioenfondsen als ABP?

De modelportefeuilles lijken in grote lijnen op de beleggingsportefeuilles van onze Nederlandse pensioenfondsen zoals ABP. Het beleggingsbeleid van het ABP is het meest te vergelijken met de neutrale modelportefeuille van Brand New Day. Het grootste verschil is dat Brand New Day alleen investeert in publieke (beursgenoteerde) beleggingen, terwijl het ABP ook in private beleggingen investeert. Daaronder vallen bijvoorbeeld Private Equity, Private Real Estate of Infrastructuur beleggingen.

Voorbeeld berekening belastingvoordeel pensioen beleggen

Het klinkt leuk, dat belastingvoordeel bij pensioen beleggen. Maar hoe groot is dat voordeel nou eigenlijk? En moet je nu echt gaan pensioen beleggen of kan je beter gewoon zelf gaan beleggen?

Voorbeeld: eenmalig 10.000 euro inleg op je 30e, met nog 40 jaar tot pensioen. De aanname voor het rendement is 6% per jaar. Je hebt een modaal salaris en je vermogen valt boven het heffingsvrije vermogen van de vermogensbelasting.

Bij pensioen beleggen hoef je geen inkomstenbelasting over die 10.000 euro te betalen. Je kan dus de volle 10.000 euro beleggen. Daarnaast betaal je 40 jaar lang geen vermogensbelasting. 10.000 euro * 1,06 ^40 = 102.857 euro. Op je pensioenleeftijd moet je over het bedrag wél inkomstenbelasting betalen, maar dat is een stuk lager omdat je geen AOW premie meer hoeft te betalen. Het tarief is dan 19,2%. Je houdt dan 102.857 * 81,8% = 83.109 euro over.

Bij zelf beleggen betaal je gelijk al inkomstenbelasting over de 10.000 euro. Dat is 37,1%, dus je kan 3.710 euro minder beleggen. Oftewel je hebt 6.290 euro om te beleggen. Daarnaast moet je 40 jaar lang een vermogensbelasting van 0,59% betalen. Je krijgt dan een effectief rendement van 5,41%. Uiteindelijk houd je dan 6.290 * 1,0541% = 51.752 euro over.

Met pensioen beleggen blijft er in het voorbeeld dus 1,6x zoveel over! Dat is uiteraard op basis van bovenstaande cijfers en onder de aanname dat de belastingtarieven gelijk blijven.

Als je bijvoorbeeld nog maar 20 jaar tot pensioen hebt, neemt het effect van de vermogensbelasting al aanzienlijk af. Als je bovenmodaal verdient, en je een tarief voor de inkomstenbelasting van 49,5% hebt, wordt pensioen beleggen juist weer relatief aantrekkelijker (een factor 2,0x in plaats van 1,6x).

 

Brand New Day rekening openen!

Gerelateerde artikelen