Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Brand New Day review & ervaringen

Brand New Day is een prijsvechter op de markt van pensioen beleggen. Het bedrijf groeit snel vanwege o.a. de lage kosten. In deze Brand New Day review deel ik mijn ervaringen.

Pensioen beleggen gaat over de derde pijler van ons pensioenstelsel. Het is een zelfstandige aanvulling op de eerste pijler (AOW) en tweede pijler (bedrijfspensioen). Traditioneel was de markt van zelfstandige pensioenproducten in handen van (dure) verzekeraars, maar onder andere Brand New Day heeft die markt sinds een aantal jaar opengebroken.

Brand New Day review

Inhoudsopgave

Brand New Day review: productaanbod

Het productaanbod van Brand New Day is grofweg in te delen in pensioen beleggen, pensioen sparen en zelf beleggen.

Pensioen beleggen

Het belangrijkste product van Brand New Day is de pensioen beleggingsrekening. Hiermee kan je fiscaal vriendelijk beleggen voor je pensioen. Door gebruik te maken van de belastingvoordelen die bij deze pensioen beleggingsrekening horen, kan je veel extra rendement halen ten opzichte van een ‘normale’ beleggingsrekening.

Je mag namelijk de ingelegde pensioenpremie aftrekken van de inkomstenbelasting, en daarnaast hoef je geen vermogensbelasting te betalen over het bedrag op je pensioenrekening. Het grote nadeel is dat je geld geblokkeerd staat op de rekening tot je pensioenleeftijd. Hoe dit precies werkt lees je in het artikel Brand New Day pensioen beleggen.

Je kan kiezen tussen ‘modelbeleggen’ en ‘zelf beleggen’. Bij modelbeleggen kies je één van de vijf modelportefeuilles. Dit loopt van zeer defensief tot zeer offensief, er is ook een neutrale modelportefeuille. Vervolgens beleggen deze modelportefeuilles weer in een mix van BND aandelenfondsen en obligatiefondsen. Bij zelf beleggen moet je zelf de mix van BND fondsen en bepalen en heb je toegang tot iets meer BND fondsen (momenteel 14).

Nu klinkt 14 beleggingsfondsen als heel weinig. Met een combinatie van deze fondsen kan je echter wel een wereldwijd gespreide beleggingsportefeuille met aandelen en obligaties creëren. Voor pensioen beleggen is dat dus meer dan voldoende.

Er is ook een pensioen beleggingsrekening speciaal voor ZZP pensioen. Een ‘normale’ pensioen beleggingsrekening is overigens ook gewoon toegankelijk voor ZZP’ers.

Pensioen sparen (ZZP)

Bij de pensioen spaarrekening horen dezelfde fiscale voordelen als bij de beleggingsrekening. Je mag de ingelegde premie aftrekken van je inkomstenbelasting en je betaalt geen vermogensbelasting. Ook het nadeel dat je geld geblokkeerd is, geldt voor deze rekening.

Naast de fiscale voordelen heeft pensioen sparen eigenlijk geen toegevoegde waarde. De rente is nagenoeg nul, en voor een goed pensioen heb je toch echt een flink rendement nodig. Terwijl je geld dus wel geblokkeerd staat. Ik zou dus persoonlijk niet aan pensioen sparen beginnen.

Normale beleggingsrekening

Als laatste heb je de optie om een normale beleggingsrekening te openen bij Brand New Day. Je kan dan echter wel weer alleen beleggen in de 14 beleggingsfondsen van Brand New Day. Het is dus niet mogelijk om zelf aandelen Apple of Shell kopen. Uiteraard gelden de fiscale voordelen ook niet.

Ook hier geldt weer dat je met de 14 fondsen een wereldwijd goed gespreide beleggingsportefeuille kan bouwen. Het hangt dus af van je doelstelling met beleggen; als je wilt speculeren op aandelen dan is deze beleggingsrekening niet handig. Maar als je voor de lange termijn wilt beleggen en dit met relatief weinig risico wilt doen, dan is deze beleggingsrekening juist wel heel handig. Daarbij heb je ook nog de optie om automatisch te beleggen, waardoor je er eigenlijk nauwelijks meer naar om hoeft te kijken.

Brand New Day pensioen beleggen

Brand New Day review: de kosten

De kostenstructuur van Brand New Day is relatief eenvoudig.

Afsluitkosten: voor een pensioenbeleggingsrekening betaal je eenmalig 45 euro, een gewone beleggingsrekening is gratis.

Stortingskosten: per storting betaal je 0,50%. Daar staat tegenover dat je nooit transactiekosten hoeft te betalen.

Servicekosten: de servicekosten zijn 0,44% per jaar.

Fondskosten: rond de 0,15% – 0,17% per jaar. Dit is vergelijkbaar met veel populaire ETF’s, en is dus vrij goedkoop.

Onder de service kosten vallen onder andere het onbeperkt wijzigingen doorvoeren binnen je portefeuille, automatisch beleggen (automatische incasso), automatisch herbalanceren en automatische risico afbouw. Zeker als je weinig tijd hebt om te beleggen, zijn deze opties heel waardevol. Ook voor pensioen beleggen is het heel nuttig.

Als je het echter leuk vind om veel met je beleggingsportefeuille bezig te zijn, heb je al die automatische opties niet echt nodig. Extra kosten van 0,44% per jaar zijn dan een beetje overbodig. Bovendien heb je met alleen de BND beleggingsfondsen natuurlijk niet heel veel vrijheid. Je kan dan beter naar een broker gaan die echt in beleggen is gespecialiseerd, zoals DEGIRO.

Beleggingskosten pensioen in de markt

In het onderstaande overzicht uit het Financieel Dagblad zie je een overzicht van alle kosten voor verschillende pensioenproducten. Zelfstandig voor pensioen beleggen in de derde pijler heeft betrekking op de onderste twee varianten in de figuur. Brand New Day pensioen beleggen valt onder ‘vrije vermogensopbouw beheerd beleggen’. Zoals te zien zit Brand New Day met de kosten aan de onderkant van de markt, met ongeveer 0,60% aan jaarlijkse kosten (los van afsluit- en stortingskosten).

kosten aanvullend pensioen

Betrouwbaarheid en veiligheid

Met de betrouwbaarheid en veiligheid zit het wel goed met Brand New Day. Net als eigenlijk alle andere Nederlandse brokers vallen je beleggingen onder een apart bewaarbedrijf (Kas bank). Als Brand New Day failliet gaat dan zijn alle beleggingen afgezonderd van BND en staan je beleggingen gewoon nog steeds bij het bewaarbedrijf.

Ook je eventuele kasgeld op de rekening van Brand New Day is veilig tot een bedrag van 100.000 euro. Dit is het bedrag wat onder het depositogarantiestelsel is gegarandeerd door de Nederlandse overheid.

Brand New Day review: Conclusie

Brand New Day is een solide partij met een goed productaanbod en relatief lage kosten. Ook de service is erg goed.

Vooral voor pensioen beleggen is Brand New Day één van de beste en goedkoopste partijen op de Nederlandse markt. Brand New Day biedt eigenlijk alle diensten aan die je nodig hebt voor pensioen beleggen, zonder al te veel toeters en bellen en tegen lage kosten. En je geniet uiteraard van alle fiscale voordelen van pensioen beleggen.

Ook als je niet voor pensioen maar gewoon ‘normaal’ wilt beleggen, kan Brand New Day een goede optie zijn. Vooral als je een goede gespreide beleggingsportefeuille wilt maar relatief weinig tijd hebt om met beleggen bezig te zijn. Met de optie om automatisch te beleggen (met automatische incasso en automatische aankopen) wordt al het werk je uit handen genomen.

Als je echter zelf wilt beleggen en wat meer keuzevrijheid wilt, dan kan je beter naar een echte broker gaan zoals DEGIRO.

 

Brand New Day rekening openen!

 

Gerelateerde artikelen