BUX Zero is een nieuwe broker die claimt dat je commissievrij kan beleggen in aandelen en ETF’s. Maar is BUX Zero echt gratis of zijn er nog extra kosten? En wat is dan het verdienmodel? Is BUX Zero wel betrouwbaar? Deze vragen worden uitgebreid behandeld in deze BUX Zero review.
Let op: deze review gaat over BUX Zero, niet BUX X. Bij BUX Zero handel je in echte aandelen en ETF’s, bij BUX X handel je in CFDs.
Inhoudsopgave
BUX Zero review: de kosten
Aangezien BUX Zero reclame maakt met commissievrij beleggen, is dit uiteraard de belangrijkste reden om bij BUX Zero te gaan handelen. Vooral als je, zoals ikzelf, belegt met relatief weinig geld (een paar duizend euro) zijn transactiekosten belangrijk.
Handelen via BUX Zero is echter niet helemaal gratis. Het hangt namelijk af van het type order dat je gebruikt of er wel of geen kosten worden gerekend. Handelen is alleen gratis als je gebruik maakt van de zogenaamde ‘Zero’ orders. Deze orders worden aan het eind van de handelsdag uitgevoerd, tussen 4 en 5 uur ‘s middags, aldus BUX. Door alle orders van klanten te bundelen en in één keer naar de beurs te sturen bespaart BUX zelf ook aan kosten, waardoor klanten vervolgens gratis kunnen handelen.
De standaard markt orders en limit orders kosten echter wel gewoon geld (voor ETFs), namelijk 1 euro per transactie (zie hier voor alle kosten). Vergeleken met veel andere brokers is dit overigens nog steeds heel weinig.
Waar je wel op moet letten zijn de valutakosten. Als je een aandeel of ETF koopt in Amerikaanse dollars moet BUX eerst euro’s omwisselen naar dollars. De kosten hiervoor zijn 0,25%. Bij een aankoop van 1000 euro moet je dus 2,50 euro betalen (en nogmaals bij de verkoop). Als je echter ETFs koopt die in euro zijn genoteerd voorkom je dit probleem. En de meeste ETF’s bij BUX zijn gelukkig ook in euro’s genoteerd.
Overige kosten
Verder zijn er eigenlijk nauwelijks overige kosten. Een rekening openen is gratis (je krijgt zelfs een gratis aandeel, zie hieronder), er is geen minimum bedrag voor een eerste storting (je mag ook 1 euro storten), er is geen bewaarloon, en real-time koersen zijn gratis. Voor beginnende beleggers die beleggen met een klein bedrag is BUX Zero vanuit kostenoogpunt daarom erg interessant.
BUX Zero gratis aandeel
Als je je aanmeldt en de app download via onderstaande knop krijg je een gratis aandeel ter waarde van maximaal 200 euro*. BUX Zero is overigens alleen te gebruiken via een app.
BUX Zero verdienmodel
Je voelt waarschijnlijk wel aan dat een commerciële broker die gratis transacties aanbiedt toch echt ergens geld moet verdienen. Er moet gewoon winst behaald worden en ook elke broker heeft te maken met loonkosten, IT kosten, etcetera. Uiteindelijk hebben alle ‘gratis’ brokers min of meer hetzelfde verdienmodel. Voorbeelden van andere ‘gratis’ brokers zijn het Amerikaanse Robin Hood, het Israelische eToro, of het Duitse Trade Republic.
‘Zero’ orders
Bij BUX Zero kan je gebruik maken van de Zero orders, zoals hierboven al besproken. Door alle orders van alle klanten te bundelen (of zelfs tegen elkaar weg te strepen indien mogelijk) en in één keer naar de beurs te sturen als een grote order, hoeft BUX zelf ook maar eenmalig kosten te betalen aan de beurs of handelshuizen. De Zero orders worden aan het eind van de dag uitgevoerd, dus je loopt een marktrisico tussen het moment dat je je order inlegt en BUX de order daadwerkelijk uitvoert aan het einde van de dag.
Als je voor de lange termijn belegt maakt dat niet zoveel uit. Maar kosten van €1 voor een market of limit order maken dan natuurlijk ook niet zoveel uit.
Uitlenen van effecten
Een ander onderdeel van het BUX Zero verdienmodel is het uitlenen van effecten (aandelen en ETFs). Het uitlenen van effecten is op veel internetfora lange tijd een heikel punt geweest voor beleggen bij oa DEGIRO. Het voelt namelijk niet veilig als een broker jouw aandelen zomaar kan uitlenen aan andere partijen.
De vraag is dus hoe groot het risico is van het uitlenen van effecten. Allereerst doen veel meer brokers en marktpartijen dit, niet alleen BUX en DEGIRO. Ook bijvoorbeeld pensioenfondsen doen dit. De markt hiervoor heet de ‘securities lending’ markt, mocht je hier in geïnteresseerd zijn.
Het belangrijkste om te onthouden is dat het uitlenen van effecten altijd tegen onderpand gaat. Als BUX dus bijvoorbeeld 1000 euro aan Apple aandelen uitleent, moet de lenende partij onderpand leveren dat vaak net iets hoger is dan die 1000 euro, zeg 1030 euro. Vaak wordt dit onderpand voldaan in relatief veilige staatsobligaties. Als de lenende partij plots de aandelen Apple niet meer terug kan geven, dan heeft BUX het onderpand ter waarde van 1030 euro. Daar zal BUX dan zelf de aandelen Apple weer mee terug moeten kopen. Een eventueel verlies op die handeling is voor BUX, niet voor de klant.
Het risico op uitlenen van effecten is dus niet verwaarloosbaar, maar het is zeker niet zo dat je alles kwijt kan raken.
BUX Zero review: betrouwbaarheid en veiligheid
Een ander belangrijk aspect van deze BUX Zero review is de betrouwbaarheid; zijn mijn beleggingen wel veilig?
Qua betrouwbaarheid is BUX Zero vergelijkbaar met DEGIRO. Net als DEGIRO staat BUX Zero gewoon onder toezicht van de AFM en moet zich dus ook aan de veiligheidseisen houden waar alle beleggingsinstellingen zich aan moeten houden.
Daarnaast staan alle beleggingen van klanten bij een aparte bewaarinstelling, los van het vermogen van BUX Zero. De AFM houdt hier ook toezicht op. Als stok achter de deur valt jouw beleggersrekening onder het beleggerscompensatiestelsel, dus mocht toch alles misgaan dan zijn je beleggingen tot 20.000 euro beschermd.
Als je eventueel nog cash op de rekening hebt staan bij BUX Zero, wat dus niet belegd is, dan staat dat in praktijk bij ABN AMRO. Die valt onder het depositogarantiestelsel en al je geld is daardoor tot 100.000 euro beschermd.
Welke ETF’s kan ik allemaal kopen bij BUX Zero?
De lijst met de beschikbare ETF’s staat op de website van BUX Zero. Het is een relatief beperkt aanbod en is daarmee een nadeel van BUX Zero. Je ziet wel dat de lijst met ETF’s steeds blijft groeien, en BUX heeft ook aangegeven het aantal ETF’s te blijven vergroten.
Als je net begint met beleggen is het kleine aanbod juist een voordeel. Hoewel de lijst met ETF’s relatief klein is, heeft BUX wel gezorgd dat je een goed gespreide ETF portefeuille kan samenstellen met de ETF’s op de lijst. Zo staan er gelukkig een aantal zeer populaire ETFs op de lijst, zoals VUSA (Amerikaanse aandelen), EXSA (Europese aandelen) en VWRL (wereldwijde aandelen). Met deze ETF’s heb je al een goede basis voor je beleggingsportefeuille. Bij veel andere brokers zijn er juist zó veel ETF’s dat door de bomen het bos niet meer te zien is.
Daarnaast is een groot deel van de ETF’s thematisch. Bijvoorbeeld healthcare, banking, cyber security, dividend of duurzaam. Ook zijn er een aantal geografisch georiënteerde ETFs zoals Oost Europese aandelen, Asia-Pacific of aandelen uit individuele landen als Frankrijk, Duitsland en Japan.
BUX Zero review: Conclusie
Vooral vanwege de lage kosten is BUX Zero een interessant alternatief voor DEGIRO. Ik gebruik zelf wel alleen de normale limit orders; de Zero orders vindt ik weinig toevoegen. Maar ook met limit orders van 1 euro zijn de kosten nog steeds erg laag.
Het aanbod van ETF’s blijft gestaag groeien bij BUX en inmiddels zitten er genoeg interessante optie tussen. Daarnaast is het aanbod van gewone aandelen prima op orde.
Als laatste is het gratis aandeel wat je krijgt bij aanmelden erg aantrekkelijk. Het is eigenlijk gewoon gratis geld, ook als je daarna nooit meer een transactie zou doen bij BUX. Je verkoopt gewoon het gratis aandeel en maakt het geld over naar je betaalrekening. En voor de minimale initiële storting kan je ook enkel 1 euro overmaken:)
Gerelateerde artikelen
- Goedkoopste broker voor ETF’s
- DEGIRO review & ervaringen
- Beste ETF DEGIRO kernselectie
- ETF beleggen voor dummies
*Zie de voorwaarden van het krijgen van een gratis aandeel op getbux.com. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.