Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

China ETF DEGIRO – beleggen in Chinese aandelen en obligaties

Het zal niemand ontgaan zijn dat China een enorme economische groei heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Beleggen in een China ETF is daarom een interessante optie. Dit is eenvoudig te doen via een China ETF bij DEGIRO. Maar welke China ETF moet je precies hebben? Wil je beleggen in Chinese aandelen of obligaties? En welke opties heeft DEGIRO hiervoor?

Het is al langere tijd mogelijk om Chinese aandelen te kopen, maar het is pas relatief kort mogelijk om ook in Chinese (staats)obligaties te beleggen. Dit komt doordat China buitenlandse beleggers lang heeft geweerd van de binnenlandse obligatiemarkten. Gelukkig laat China langzaam maar zeker de restricties los, wat onder andere heeft gezorgd voor de komst van ETF’s met Chinese obligaties.

China ETF degiro

China ETF DEGIRO: welke opties zijn er?

Zoals gezegd zijn er twee smaken bij een China ETF: aandelen en obligaties. Er is helaas (nog) geen ETF die beiden combineert dus je zal twee ETF’s moeten aanschaffen als je in zowel Chinese aandelen als obligaties wilt beleggen. Het is daarnaast ook mogelijk om in China te beleggen via een Emerging Markets (opkomende markten) ETF, maar in die ETF’s zitten naast China ook een heel aantal andere landen. Dit artikel gaat over ETF’s die enkel gericht zijn op China.

Het aanbod van China ETF’s is niet gigantisch, maar er zijn gelukkig voldoende goede opties. In de tabel hieronder zijn de grootste en populairste China ETF’s weergegeven. Het is bij de zoektocht naar een ETF in een niche-markt, zoals China, altijd belangrijk om goed naar de omvang van de ETF’s te kijken. Als een ETF te klein is, betekent het vaak dat er weinig handel in is en dat de bied-laat kosten soms hoog kunnen zijn.

Tabel China ETF degiro

ETF Chinese obligaties

Op dit moment zijn er maar twee China ETF’s die in staatsobligaties beleggen en een redelijke omvang hebben. Dit zijn de iShares China CNY bond en iShares China CNY govt bond. De eerstgenoemde is daarbij verreweg het grootste, met een omvang van 12,5 miljard. Beide China ETF’s beleggen in staatsobligaties, waarbij CNYB daarnaast ook nog in staatsgerelateerde obligaties belegt. CGBI bestaat puur uit staatsobligaties.

Verder zijn de kosten van beide ETF’s acceptabel, met respectievelijk 0,35% en 0,25%. Ze zijn allebei te koop op Euronext Amsterdam. Enige nadeel is dat beide ETF’s in dollars zijn genoteerd. Als je ze koopt heb je dus eerst dollars nodig, en moet je valutakosten betalen bij DEGIRO.

Voordeel van CNYB is dat deze op de DEGIRO kernselectie lijst staat, waardoor je geen transactiekosten hoeft te betalen.

ETF Chinese aandelen

Voor een China ETF met aandelen is er iets meer keus dan voor obligaties. Wederom zijn de iShares China ETF’s het best vertegenwoordigd in het lijstje. Helaas vallen er gelijk een paar ETF’s af in de tabel hierboven. De X trackers MSCI China en iShares China Large Cap hebben allebei wel erg hoge kosten, respectievelijk 0,65% en 0,74%. Verder is de iShares MSCI China ETF in dollars genoteerd waardoor je dus onnodig valutakosten maakt. De Lyxor MSCI China staat als enige niet op de DEGIRO kernselectielijst en heeft een erg kleine omvang. Deze ETF heeft weliswaar de laagste transactiekosten met 0,29%, maar dit komt doordat er geen echte aandelen inzitten maar een total return swap. Je krijgt er dus ook een extra risico bij.

Blijven iShares MSCI China A en HSBC MSCI China over. De eerste heeft een grotere omvang, maar iets hogere kosten. Mijn voorkeur gaat dan uit naar de iets grotere omvang; als er stress in de markt is wil ik wel graag tegen acceptabele kosten kunnen verkopen, en bij ETF’s met een kleine omvang kan dat lastiger zijn.

Beste China ETF bij DEGIRO

Uiteindelijk is de iShares China CNY bond de beste China ETF voor obligaties, en de iShares MSCI China A de beste ETF voor Chinese aandelen.

Beide ETF’s zijn te koop bij DEGIRO. Als je ze wilt opzoeken moet je respectievelijk de codes CNYB (obligaties) en CNYA (aandelen) invoeren in het zoekscherm. Bij CNYB moet je vervolgens de variant kiezen die op Euronext Amsterdam (EAM) wordt verhandeld. Bij CNYA moet je de variant op Xetra (XET) hebben.

Er is daarbij momenteel een actie bij DEGIRO waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt (actievoorwaarden van toepassing) als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

China ETF degiro 2

Hoe neem ik een China ETF op in mijn beleggingsportefeuille?

Het is natuurlijk mogelijk om enkel en alleen te beleggen in China ETF’s. Als je echter een goed gespreide beleggingsportefeuille wilt dan is een China ETF vaak een toevoeging op een Emerging Markets ETF. Het nadeel van Emerging Markets ETF is namalijk dat China maar één van de landen is van die ETF. Als je relatief wat meer in China wilt beleggen dat is een China ETF een mooie extra toevoeging op je beleggingsportefeuille.

In het E-book ETF beleggen lees je hoe je een beleggingsportefeuille moet opbouwen met ETF’s. De ETF’s in dit E-book kan je zien als de basis van je beleggingsportefeuille; een China ETF is vooral een aanvulling.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen