Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

DEGIRO review & ervaringen – de beste broker voor ETF’s!

Ik beleg zelf sinds 2017 bij DEGIRO in voornamelijk ETF’s. In deze DEGIRO review deel ik mijn ervaringen en bespreek ik zowel de voor- als de nadelen.

Ik ben zelf altijd vrij sceptisch als iets heel goedkoop is – waar zit het addertje? – is het wel veilig? In het begin belegde ik daarom relatief weinig via DEGIRO. Inmiddels is mijn vraag omgedraaid: waarom zijn andere brokers zo duur?

Inhoudsopgave

DEGIRO review: de kosten

Verreweg het grootste voordeel van DEGIRO zijn de lage kosten. Vergeleken met veel andere brokers zijn met name de transactiekosten bij DEGIRO erg laag. Vooral als je, zoals ikzelf, belegt met relatief weinig geld (een paar duizend euro) zijn transactiekosten erg belangrijk.

Als je wilt weten wat de transactiekosten zijn als je een ETF koopt moet je vooral kijken naar de beurs waar de ETF verhandeld wordt. Afhankelijk van de beurs gelden verschillende kosten bij DEGIRO.

Daarnaast is het van belang in welke valuta de ETF handelt. Als dat bijvoorbeeld in dollar is moet je ook valutakosten betalen. Normaal zijn deze kosten 0,25%, dus 2,5 euro als je voor 1000 euro belegt.

De ‘extra’ kosten bij DEGIRO

Hier bedoel ik de kosten mee die bovenop de standaard transactiekosten komen. Alle kosten staan wel gewoon op de website, maar soms moet je net iets beter zoeken dan bij de transactiekosten.

Een voorbeeld van extra kosten bij DEGIRO zijn de ‘connectiviteitskosten’ per beurs, van 2,50 euro per jaar.

Als je real-time koersdata wilt moet je ook bijbetalen, afhankelijk van de beurs. Dit geldt gelukkig niet voor ETF’s op Euronext.

In tegenstelling tot veel andere brokers zijn er geen beheerkosten of maandelijkse vaste/inactiviteitskosten. Als je weinig handelt kan dit een groot verschil maken.

Verder zijn er ook geen kosten om een account te openen. ETF Beleggen bij DEGIRO is daardoor voor beginnende beleggers met een klein bedrag erg interessant.

Daarbij is er nu tijdelijk een actie bij DEGIRO waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account aanmaken via onderstaande knop.

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Het valt dus allemaal wel mee met de ‘addertjes onder het gras’ bij DEGIRO 🙂

DEGIRO ETF Kernselectie

De ETF kernselectie van DEGIRO is een lijst met gratis ETF’s die je minimaal 1x per maand zonder transactiekosten kan kopen of verkopen. Het geldt per ETF, dus je kan ook 10 verschillende ETF’s maandelijks zonder transactiekosten aankopen.

Hoe kan het nu gratis zijn vraag je je af. Een reden hiervoor is dat het vooral populaire en veel verhandelde ETF’s zijn, waar de transactiekosten sowieso al laag van zijn. Doordat de ETF’s gratis zijn kiezen veel beleggers ook juist voor die gratis ETF’s bij DEGIRO, waardoor DEGIRO grotere volumes aanbrengt bij de beurs en daardoor zelf ook korting krijgt.

Niet alle ETF’s op de lijst zijn even interessant, maar als je de helft van je ETF portefeuille gratis bij DEGIRO maandelijks kan verhandelen scheelt dat al veel in de kosten! Onderaan in deze DEGIRO review lees je meer over het aanbod van ETF’s bij DEGIRO.

degiro review - world

 

DEGIRO review: regelgeving

Een ander belangrijk aspect van deze DEGIRO review is regelgeving. De kosten van ETF’s bij DEGIRO kunnen dan wel heel laag zijn, maar het is ook wel fijn als je geld en beleggingen onder goede regelgeving vallen.

Om te beginnen staan alle beleggingen van klanten bij een aparte bewaarinstelling, los van het vermogen van DEGIRO. Jouw beleggersrekening valt onder het beleggerscompensatiestelsel, dus mocht toch alles misgaan dan zijn je beleggingen tot 20.000 euro beschermd.

Als je eventueel nog cash op de rekening hebt staan bij DEGIRO, wat dus niet belegd is, dan staat dat in praktijk bij de Duitse bank flatexDEGIRO Bank AG. Die valt onder het depositogarantiestelsel en al je geld is daardoor tot 100.000 euro beschermd.

Uitlenen effecten

Het uitlenen van effecten is op veel internetfora lange tijd een heikel punt geweest voor beleggen bij DEGIRO. Het voelt namelijk niet veilig als DEGIRO jouw aandelen zomaar kan uitlenen aan andere partijen. De vraag is daarom hoe groot het risico is van het uitlenen van effecten.

Allereerst doen veel meer brokers en marktpartijen dit, niet alleen DEGIRO. Ook bijvoorbeeld pensioenfondsen doen dit, en ook de uitgevers van de ETF’s (bijvoorbeeld Blackrock) doen dit vaak. De markt hiervoor heet de ‘securities lending’ markt, mocht je hier in geïnteresseerd zijn.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het uitlenen van effecten altijd tegen onderpand gaat. Als DEGIRO dus bijvoorbeeld 1000 euro aan Apple aandelen uitleent, moet de lenende partij onderpand leveren die vaak net iets hoger is dan die 1000 euro, zeg 1030 euro. Vaak wordt dit onderpand voldaan in relatief veilige staatsobligaties. Als de lenende partij plots de aandelen Apple niet meer terug kan geven, dan heeft DEGIRO het onderpand ter waarde van 1030 euro. Daar zal DEGIRO dan zelf de aandelen Apple weer mee terugkopen. Een eventueel verlies op die handeling is voor DEGIRO, niet voor de klant.

Al met al is het risico van het uitlenen van effecten in mijn ogen zeer beperkt.

degiro review - apps

Welke ETF’s kan ik allemaal kopen bij DEGIRO?

Het aanbod van ETF’s bij DEGIRO is simpelweg goed te noemen. Omdat je via DEGIRO bij een groot aantal beurzen kan handelen, zijn er automatisch ook veel ETF’s om in te beleggen bij DEGIRO. De grootse en belangrijkste ETF’s zijn gelukkig vaak op Euronext te koop, maar ook veel andere Europese beurzen zijn beschikbaar. Zelfs met alleen de ETF kernselectie van DEGIRO kan je al een redelijk fatsoenlijke ETF portefeuille opbouwen.

Voor andere producten dan ETF’s, zoals bijvoorbeeld staatsobligaties, kan het aanbod wellicht wat tegenvallen. De focus van deze DEGIRO review is echter ETF’s.

 

Gebruiksvriendelijkheid DEGIRO

Ook in de gebruiksvriendelijkheid heb ik goede ervaringen met DEGIRO. Zowel de app als de desktop versie hebben alle functionaliteiten die ik nodig heb. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik zelf andere tools gebruik om analyses mee te maken en beurskoersen te volgen en vergelijken. De analyse functionaliteiten in DEGIRO app zijn redelijk basis, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

Wat verder goed en snel werkt is het in- en uitboeken van geld. Inboeken kan met iDeal, en gelijk na het overmaken kan je al aankopen doen. Ook het uitboeken van geld gebeurt snel.

De administratieve kant van de applicatie werkt voor mij ook prima. Je krijgt elk jaar een jaaropgave, de kosten zijn duidelijk gesplitst en te zien, en ook het rendement en dividenden zijn eenvoudig te vinden. Bij het openen van een rekening moet je ook allerlei belastingformulieren invullen; dit is even irritant maar het gevolg is dat eventuele dividendbelastingen in het buitenland automatisch door DEGIRO verrekend worden met het betreffende land, waardoor jij niet teveel belasting betaald aan het einde van het jaar.

 

DEGIRO review: Conclusie

In mijn ervaring is DEGIRO momenteel de beste en goedkoopste broker die er is in Nederland. De kosten zijn laag, de veiligheid is goed en het aanbod van ETF’s is groot.

Voorlopig houdt ik dus lekker mijn ETF beleggingen bij DEGIRO.

Mocht je ook willen beleggen bij DEGIRO, maak dan eenvoudig een account aan via onderstaande knop. Let op: je krijgt nu tijdelijk €100 gratis transactietegoed!

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen