Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

ETF beleggen voor dummies – alles wat je moet weten!

ETF beleggen is al jaren erg populair. De kosten van ETF’s zijn laag en je kan met ETF’s eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille samenstellen. Je hebt daardoor geen dure vermogensbeheerder meer nodig.

In dit ETF beleggen voor dummies artikel krijg je een overzicht van de belangrijkste aspecten rondom ETF beleggen. Je leest onder andere hoe je moet beleggen in ETF’s, wat de beste ETF’s zijn, en waar je ze het goedkoopste kan handelen. Je vindt hier ook een aantal linkjes naar de best gelezen artikelen van deze website.

ETF beleggen

Inhoudsopgave

Wat is ETF beleggen?

Wat is een ETF?‘ is wellicht de eerste vraag die je hebt. De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF wordt ook vaak een Tracker of Indexfonds genoemd. Het is een soort mandje met verschillende aandelen, en lijkt daarmee op een beleggingsfonds. In tegenstelling tot een beleggingsfonds kan je een ETF op elke moment vrij verhandelen op de beurs, net als een normaal aandeel.

Een voorbeeld van een ETF is de iShares AEX ETF. In deze ETF zitten alle 25 aandelen van de AEX, met dezelfde verhoudingen als in de AEX index. In plaats van alle 25 AEX aandelen los kopen, kan je dus ook de ETF kopen. Daarmee koop je in één keer alle 25 aandelen en betaal je ook maar één keer transactiekosten. Het voordeel wordt nog groter bij een wereldwijde ETF, waar soms wel een paar duizend aandelen inzitten.

Hoe moet ik ETF beleggen?

Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Het ligt er namelijk helemaal aan wat je met ETF beleggen wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn een hoog rendement, of ben je meer op zoek naar een lange termijn stabiel rendement?

Wellicht ben je geïnteresseerd in een bepaald thema om in te beleggen, zoals grondstoffen of China. Je komt dan op andere ETF’s uit dan als je een goed gespreide en relatief veilige ETF portefeuille wilt samenstellen. Uiteraard kan je ook nog kiezen voor een combinatie.

Ik beleg zelf voor de lange termijn en heb dan ook een goed gespreide ETF portefeuille. Ik beleg ook nog in een aantal thema-ETF’s. Maar hierover later meer!

Hoe stel ik een goed gespreide ETF portefeuille samen?

Een ETF portefeuille samenstellen is niet zomaar een kwestie van wat ETF’s bij elkaar zoeken. Hier is een gestructureerde aanpak voor nodig. Die bestaat uit de volgende stappen:

Stap 1: Strategische Asset Allocatie (SSA)

De eerste stap is bepalen in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen en in welke verhoudingen. Dit wordt strategische asset allocatie genoemd. Voorbeelden van beleggingscategorieën zijn Amerikaanse aandelen of Europese obligaties. Strategische asset allocatie is de belangrijkste stap om een goed gespreide ETF portefeuille samen te stellen. Helaas wordt deze stap vaak overgeslagen.

“The Only Thing That Matters In Investing is Asset Allocation”, aldus Warren Buffet.

In het artikel hoe moet ik een ETF portefeuille samenstellen wordt uitgebreid ingegaan op deze eerste stap in het beleggingsproces. In het artikel voorbeeld ETF portefeuille kan je vervolgens zien hoe de strategische asset allocatie er in praktijk uitziet.

Uiteindelijk hangt de allocatie voor een groot deel af van je beleggingshorizon. Een 40-jarige heeft een veel langere beleggingshorizon dan iemand die dicht tegen pensioen aanzit. De tabel hieronder laat de verdeling van de beleggingsportefeuille zien over de verschillende beleggingscategorieën. Zoals te zien kan een 40-jarige meer risico nemen en dus meer in aandelen beleggen. Dit terwijl een 60-jarige vooral voor zijn of haar pensioen zal beleggen en daarom meer in veilige obligaties zal moeten zitten.

Tabel lifecylce voorbeeld ETF portefeuille

ETF portefeuille calculator

Om deze stap makkelijker te maken, heb ik de ETF portefeuille calculator ontwikkeld. Dat is een online Google sheets tooltje en krijg je gratis bij aanschaf van een E-book. Je voert onder andere je leeftijd, risicobereidheid (neutraal, agressief en defensief) en te beleggen bedrag in. Vervolgens rolt er dan uit de calculator hoeveel je van elke ETF per categorie moet kopen.

Stap 2: maak per beleggingscategorie een lijstje van de beschikbare ETF’s.

Als je je strategische verdeling hebt bepaald, is de volgende stap om de beste ETF te kiezen bij elk van de beleggingscategorieën. Bovenstaande tabel moet je dus invullen met ETF’s. Aangezien er rond de 10 overkoepelende beleggingscategorieën zijn, krijg je een lijstje met zo’n 10 ETF’s met bijbehorende verdelingspercentages. Deze verdelingspercentages heb je nodig om te bepalen hoeveel euro je in elke ETF moet investeren.

De eerste categorie in de tabel is ‘Aandelen Amerika’. Je zal dus op onderzoek moeten gaan naar welke ETF’s er allemaal Amerikaanse aandelen bevatten. Hoe je dit aanpakt zie je in het artikel beste ETF aandelen Amerika. Het aanbod van Amerikaanse aandelen ETF’s is erg groot, en je moet op veel verschillende aspecten letten. Daarnaast lopen de risico’s van de verschillende ETF’s sterk uiteen, zoals hier te lezen is. De Amerikaanse ETF’s lijken ongeveer hetzelfde, maar zijn het zeker niet!

Vervolgens moet je ook voor de andere categorieën een lijstje maken met beschikbare ETF’s.

Stap 3: selecteer de beste ETF per categorie

Nadat je per beleggingscategorie een lijst met ETF’s hebt bepaald, moet je de beste ETF kiezen. In het artikel beste ETF kiezen lees je waar je op moet letten.

Het samenstellen van een lijst met beste ETF’s en vervolgens bepalen wat dan de beste ETF is, kost veel tijd. In het E-book ETF beleggen heb ik per beleggingscategorie al een lijst gemaakt met alle beschikbare ETF’s van de verschillende aanbieders. Ook de beste ETF per categorie is daar al geselecteerd. Hierdoor kan je eigenlijk stap 2 en 3 overslaan; dit is dan al voor je gedaan. Met de ETF portefeuille calculator die je gratis bij het e-book krijgt, kost stap 1 ook weinig tijd.

Beste ETF

Thema ETF beleggen

Thema ETF’s zijn ETF’s die, je verwacht het niet, gericht zijn op een specifiek thema. Vaak gaat het dan om specifieke sectoren of landen. Zo zijn er bijvoorbeeld sector ETF’s die specifiek gericht zijn op technologie aandelen, duurzame energie aandelen of bankaandelen. Of geografisch gerichte ETF’s zoals een China ETF, Oost Europa ETF of een AEX ETF.

Daarnaast zijn grondstoffen ETF’s al jaren populair onder beleggers. Denk aan een goud ETF of olie ETF. Of zelfs een Bitcoin ETF.

Je kan die thema ETF’s natuurlijk los van elkaar zien en erin beleggen als je denkt dat een bepaald thema het goed gaat doen op de beurs de komende tijd. Zo zijn duurzame energie ETF’s al een tijd populair onder beleggers die willen inspelen op de klimaattransitie.

Thema ETF’s als aanvulling op je strategische asset allocatie

Ik gebruik zelf de thema ETF’s juist vooral als aanvulling op mijn ‘basis’ ETF portefeuille. Dit is de ETF portefeuille zoals toegelicht onder het kopje strategische asset allocatie.

Zo vul ik de ETF in de beleggingscategorie ‘aandelen opkomende markten’ aan met een China ETF. Uiteraard zitten er ook Chinese aandelen in de opkomende markten ETF, maar met een China ETF zorg ik voor nog iets meer gewicht. Hetzelfde doe ik met een AEX ETF voor de categorie ‘aandelen Europa’, vanwege de relatief hoge weging van IT aandelen in de AEX.

Ook heb ik een aantal grondstoffen ETF’s, vanwege de lage correlatie met de traditionele beleggingscategorieën.

beste ETF grondstoffen

Waar kan ik goedkoop ETF beleggen?

Als je hebt bepaald welke ETF’s je moet hebben, kunnen we naar de volgende vraag in het proces van ETF beleggen: waar kan je goedkoop ETF beleggen? Dit is de leukste stap in het ETF beleggen proces. Het kopen van je ETF’s!

Tegenwoordig zijn er een aantal prijsvechters op de Nederlandse brokermarkt waarbij je tegen zeer lage kosten ETF’s kunt kopen. Bij het kiezen van de goedkoopste broker moet je letten op een aantal verschillende kosten:

  • Transactiekosten: dit zijn de kosten die je betaald als je de ETF aanschaft. Let op dat je hetzelfde bedrag ook weer moet betalen als je verkoopt. Deze kosten verschillen vaak sterk afhankelijk van de beurs waar je de ETF koopt.
  • Valutakosten: niet alle ETF’s worden in euro verhandeld, dus soms moet je bijvoorbeeld eerst dollars of Britse ponden kopen voordat je de ETF kan kopen.
  • Service fee / bewaarkosten: dit zijn vaste kosten die de broker periodiek in rekening brengt, ongeacht of je wel of geen transacties doet.
  • Overige kosten, zoals kosten voor real-time beursdata, connectiviteitskosten per beurs, inactiviteitskosten, etc.

In het artikel goedkoopste broker voor ETF beleggen worden een aantal van de goedkoopste brokers vergeleken. Uiteindelijk komt DEGIRO als beste uit de vergelijking. Die is het goedkoopste en heeft een uitgebreid aanbod van ETF’s. Ik beleg zelf ook het grootste deel van mijn ETF portefeuille bij DEGIRO.

DEGIRO kernselectie & €100 gratis transactietegoed

Een groot pluspunt van ETF beleggen bij DEGIRO is dat ze een lijst met ETF’s hebben die je, tegen voorwaarden, gratis kan handelen. Je betaalt dus geen transactiekosten. De lijst is vrij uitgebreid, dus je kan prima een goed gespreide ETF portefeuille samenstellen met de ETF’s op de DEGIRO kernselectie.

Daarnaast loopt er bij DEGIRO nu een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

Met de combinatie van de DEGIRO kernselectie en de €100 gratis transactietegoed kan je in principe je hele portefeuille gratis aankopen.

Lees ook: DEGIRO review & ervaringen

En zie dit artikel als je precies de stappen wilt weten om een ETF te kopen, inclusief het plaatsen van een koop-order.

degiro review 50 euro gratis

ETF beleggen rendement

Nu klinkt het allemaal leuk dat ETF beleggen, maar wat levert het nou op? Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven, het ligt er volledig aan waar je in belegt. Zo zal een Bitcoin ETF een hoger verwacht rendement (en risico) hebben dan een obligatie ETF.

Omdat de voorbeeld portefeuille onder het kopje strategische asset allocatie de basis is van mijn eigen beleggingsportefeuille, zal ik daar wat dieper op ingaan.

ETF rendement voorbeeld portefeuille

Het ETF rendement van mijn voorbeeld ETF portefeuille was maar liefst 154% over de afgelopen 10 jaar. Dit komt neer op gemiddeld 9,6% rendement per jaar. Als je in 2011 €10.000 had ingelegd in de voorbeeld ETF portefeuille dan had je nu een bedrag van €25.400 op je beleggingsrekening staan. Je kan in dit artikel lezen waar ETF rendement vandaan komt en hoe het is berekend.

In de grafiek hieronder zie je het rendement verloop van alle beleggingscategorieën van de strategische asset allocatie. Zo zie je dat Amerikaanse aandelen het bijvoorbeeld verreweg het beste hebben gedaan de afgelopen jaren.

ETF rendement historisch

Voor elke beleggingscategorie zijn enorm veel verschillende ETF’s beschikbaar, de ene beter dan de andere. Je kan zelf op zoek naar de beste ETF per beleggingscategorie, maar dat is vaak lastig door het enorme ETF-aanbod op de markt. In het E-book ETF beleggen zie je precies wat de beste ETF is per beleggingscategorie. Dit zijn ook de ETF’s waarvan de rendementen te zien zijn in bovenstaande grafiek.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Gerelateerde artikelen