Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

ETF betekenis – Wat is een ETF?

Wat is precies de betekenis van een ETF? De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund, en wordt ook wel een Tracker of Indexfonds genoemd. Het is een soort mandje met verschillende aandelen, en lijkt daarmee op een beleggingsfonds. Het voordeel van een ETF ten opzichte van een beleggingsfonds is echter dat een ETF op elke moment vrij verhandelbaar is op de beurs (exchange), net als een normaal aandeel. Bij een beleggingsfonds kan je juist alleen op bepaalde momenten in- of uitstappen, bijvoorbeeld maar 1x per dag.

Betekenis tracker of indexfonds

De termen tracker, ETF en indexfonds worden vaak door elkaar heen gebruikt en komen allemaal op hetzelfde neer. De naam tracker, wat volger betekent in het Engels, geeft daarbij het meest duidelijk aan wat het voor een product is. Het ‘volgt’ namelijk een index, en belegt passief in de aandelen die ook in de index zitten.

Zo belegt een AEX tracker of ETF in alle 25 aandelen die in de index zitten, naar verhoudingen van de index. Als je wilt weten wat het rendement is van een AEX tracker kan je dus ook gewoon naar de AEX-index zelf kijken. De term ‘indexfonds’ komt ook op hetzelfde neer; het is een fonds wat een bepaalde index volgt.

Betekenis fysieke ETF en synthetische ETF

De term ‘fysieke’ of ‘synthetische’ ETF zal je ook vaak tegenkomen. Een fysieke ETF betekent dat er echte aandelen in de ETF zitten. Bij het voorbeeld van een AEX ETF zitten er dus aandelen van de 25 verschillende bedrijven van de AEX in de ETF. Het voordeel hiervan is dat je dus, via de ETF, echt in aandelen belegt.

Dit in tegenstelling tot een synthetische ETF. Een synthetische ETF belegt niet echt in aandelen maar maakt vaak via een derivatenconstructie het rendement van een bepaalde index na. De ETF-aanbieder sluit een derivatencontract af met een bank, en betaalt een bepaalde rente in ruil voor het rendement van een index. Het risico van deze constructie is dat je een tegenpartijrisico loopt op de betreffende bank, en dat je niet echt in aandelen belegt.

Verschil ETF en beleggingsfonds

Het verschil tussen een ETF of tracker en een beleggingsfonds is de manier waarop de beleggingen beheerd worden. Een ETF is een fonds wat passief een index volgt, zonder de ambitie om de index te verslaan. Een beleggingsfonds heeft die ambitie over het algemeen wel, en zal de index willen verslaan. Dit wordt ook wel actief beheer genoemd, en brengt vaak hogere kosten met zich mee dan het passieve beheer van een ETF. Uit onderzoek is echter gebleken dat het merendeel van de actieve beleggingsfondsen de index alsnog niet verslaat, en een passief fonds (zoals een ETF) uiteindelijk de betere keus is.

ETF betekenis - wat is een ETF?

ETF voordelen

Het grootste voordeel van een ETF is de spreiding. Met een ETF beleg je in één keer in tientallen, honderden of zelfs duizenden bedrijven. Stel je wilt in de AEX index beleggen. Waar je voorheen alle aandelen van de 25 bedrijven afzonderlijk moest kopen, kan je dat nu in één aankoop doen via een AEX-ETF. Daarbij is de prijs van ETF’s relatief laag. Voor €100 heb je al een AEX-ETF. Als je alle losse AEX aandelen zou moeten kopen heb je vaak voor één aandeel niet eens genoeg aan €100.

Daarnaast zijn de relatief lage kosten van een ETF een groot voordeel ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen. Er zijn inmiddels ETF’s die managementkosten van onder de 0,05% per jaar hebben. Veel beleggingsfondsen hebben nog kosten boven de 1% per jaar. Dit komt o.a. door het passieve karakter van ETF’s, maar ook door de schaalgrootte waardoor kosten laag gehouden kunnen worden.

Als laatste is de flexibiliteit van ETF’s een groot voordeel. ETF’s handelen namelijk net als gewone aandelen, je kan ze elke minuut van de dag kopen en verkopen en er zijn live marktprijzen te zien. Dit in tegenstelling tot beleggingsfondsen, die minder vaak te handelen zijn en waarvan vaak niet volledig duidelijk is waar precies in belegd wordt.

Welke ETF moet ik kiezen?

Nu je weet wat de betekenis is van een ETF, vraag je je misschien af welke ETF’s je dan moet kiezen. Dit lijkt een makkelijke vraag, maar is lastig te beantwoorden. Het is allereerst de vraag wat je doel is met beleggen en voor welke termijn je wilt beleggen. Daarnaast zijn ETF’s tegenwoordig zó populair dat er een wildgroei is ontstaan aan verschillende ETF’s.

Je zal dus eerst een beleggingsplan moeten maken en vervolgens daar de juiste ETF’s bij zoeken. Hoe dat precies moet en wat de beste ETF’s zijn lees je in het E-book ETF beleggen.

Hoe kan ik in een ETF beleggen?

Naast het kiezen van de juiste ETF’s om in te beleggen is het ook goed om te weten hoe en waar je in ETF’s kan beleggen. Om een ETF te kopen zal je altijd eerst een account moeten aanmaken bij een broker. Voorheen waren het altijd de bekende Nederlandse banken die als broker fungeerden. Dat doen ze nog steeds, maar helaas zijn banken relatief dure brokers.

Tegenwoordig zijn er ook veel nieuwe brokers op de markt die vaak veel lagere kosten hebben dan de banken. In het artikel goedkoopste broker voor ETF’s worden een aantal brokers vergeleken op o.a. kosten. De goedkoopste broker in Nederland is momenteel DEGIRO. Daarbij loopt er bij DEGIRO momenteel een actie waarbij je tijdelijk €100 gratis transactietegoed krijgt.

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen