Het klinkt eenvoudig; een ETF kopen. En uiteindelijk is het ook heel eenvoudig. Maar hoe moet je beginnen? Waar kan ik ETF’s kopen? Welke ETF moet je kopen? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen, en worden de praktische stappen doorlopen die je moet nemen.
Waar kan ik een ETF kopen?
Om maar met de meest simpele vraag te beginnen: waar kan je een ETF kopen? Dit kan bij een zogenoemde broker. Traditioneel waren dit vooral de banken als ABN, ING, Rabobank en Binckbank. Tegenwoordig zijn er veel meer spelers bijgekomen op de brokermarkt, waaronder ook discountbrokers. Voorbeelden hiervan zijn onder andere DEGIRO, Lynx en Bux zero. In het artikel goedkoopste broker voor ETF’s zie je de verschillen tussen een aantal Nederlandse brokers.
Ik heb zelf mijn beleggingen bij DEGIRO, één van de goedkoopste brokers in Nederland. In dit artikel zal ik de stappen om een ETF te kopen dan ook uitleggen met voorbeelden van het DEGIRO handelsplatform. In de basis zijn echter de stappen bij elke broker nagenoeg hetzelfde. Dit artikel is dus ook nuttig als je bij een andere broker dan DEGIRO zit.
Hoe kan ik een ETF kopen?
Stap 1: open een account bij een broker
De eerste stap die je moet nemen is een account openen bij een broker. Dit gaat meestal vrij eenvoudig en is binnen paar minuten gebeurd. Voordat je kan handelen moeten er vaak nog wel een aantal online formulieren worden ingevuld. waaronder een formulier waardoor je geen dividendbelasting hoeft te betalen in het buitenland. Gelukkig kost dit allemaal weinig tijd.
Zoals gezegd beleg ik zelf bij DEGIRO. Een voordeel van DEGIRO is dat er geen kosten zijn om een account te openen. Er geldt ook geen minimum bedrag wat je moet storten. ETF Beleggen bij DEGIRO is daardoor voor beginnende beleggers met een klein bedrag erg interessant.
Daarbij is er nu tijdelijk een actie bij DEGIRO waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt (actievoorwaarden van toepassing) . Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een account aanmaken via onderstaande knop.
Stap 2: zoek de ETF(s) die je wilt kopen
Nadat je je account hebt aangemaakt en de benodigde formulieren hebt ingevuld kan je beginnen met handelen. Als voorbeeld gaan we de Vanguard S&P 500 ETF kopen. Dit is een ETF met 500 Amerikaanse aandelen, zoals Apple, Facebook, Google en Tesla. Het is een goed gespreide ETF (500 aandelen) op één van de meest bekende beursindexen ter wereld (S&P 500). Met het kopen van deze ETF kan je weinig fout doen. Specifiek deze ETF is daarbij de beste ETF voor Amerikaanse aandelen. De code die je nodig hebt om de ETF te zoeken bij je broker is VUSA.
Stap 3: de ETF kopen
Nu gaan we de ETF daadwerkelijk kopen bij DEGIRO. Je moet allereerst de ETF gaan zoeken met behulp van de zoekfunctie. Om de Vanguard S&P 500 ETF te kopen moet je dus ‘VUSA’ invullen. Je ziet in het scherm hieronder meerdere varianten van VUSA. Dat komt omdat VUSA op meerdere beurzen verhandeld wordt. De bovenste is Euronext Amsterdam (EAM). Die moet je hebben, aangezien deze op de DEGIRO kernselectie staat. Je betaalt dan, onder voorwaarden, geen transactiekosten. Gratis handelen dus!
In het volgende scherm kom je bij de financiële gegevens van VUSA op Euronext Amsterdam. Je ziet hier onder andere de prijs(historie). Je kan hier ook de ETF toevoegen aan je favorieten, zie blauwe sterretje bovenaan. Klik vervolgens onderaan op ‘koop’. Geen zorgen, je koopt nog niet daadwerkelijk iets, je gaat alleen naar een volgend scherm.
In het derde scherm zie je meer gedetailleerde prijsdata en moet je een aantal velden invullen.
Allereerst de Bied en de Laat: dit zijn de koop- en verkoopprijzen. Als je de ETF wilt kopen zal je 72,174 moeten betalen. Als je wilt verkopen krijg je 72,164. Het verschil tussen deze prijzen (1 cent in het voorbeeld) is de bied-laat spread. Dit zijn kosten die je altijd betaalt, maar bij populaire (liquide) ETF’s is deze spread heel laag.
Vervolgens moet je een aantal velden invullen:
- Dagorder of doorlopende order: bij een dagorder vervalt de order weer aan het einde van de handelsdag. Als je geen haast hebt en wilt wachten tot de markt jouw kant op beweegt (bijvoorbeeld bij een kooporder van 72 euro) kies je voor doorlopend. De order vervalt dan niet aan het einde van de handelsdag
- Type order: de twee meest gebruikte ordertypes zijn limit order en market order. Bij een limit order vul je zelf de (maximale) prijs in. In het voorbeeld heb ik 72,16 ingevuld, ik moet dus even wachten tot de laatprijs van 72,174 zakt naar mijn ingevulde prijs voordat er een trade plaatsvindt. Voor een market order hoef je geen prijs in te vullen, het systeem pakt gewoon de eerstvolgende prijs in de markt (72,174 in het voorbeeld, als je koopt). Een market order geeft je meer zekerheid dat de order uitgevoerd wordt, maar minder zekerheid over de prijs. Bij een limit order is het precies andersom.
- Aantal stuks: in het voorbeeld heb ik 14 ingevuld. Ik wil namelijk voor ongeveer 1000 euro van de VUSA ETF kopen. En 14 maal een prijs van 72,17 is iets meer dan 1000 euro. Dit sommetje moet je dus altijd zelf even maken.
Als laatste druk je op ‘plaats order’. Je komt dan nog in een bevestigingsscherm. Hier moet je, je verwacht het niet, op ‘bevestigen’ klikken. Je order staat nu in de markt. Bij een market order krijg je dan gelijk bevestiging dat je order is uitgevoerd, en zie je je aangekochte ETF in je beleggingsportefeuille staan.
Welke ETF moet ik kopen?
Dit is de moeilijkste vraag om te beantwoorden bij het kopen van een ETF. Het ligt er ook aan wat je precies wilt bereiken met (ETF) beleggen. Er is helaas niet een lijstje ETF’s die voor iedereen geschikt is. Als je geïnteresseerd bent in bepaalde thema’s (bijvoorbeeld China), en daar op korte termijn winst wilt behalen, zul je bij andere ETF’s uitkomen dan als je voor de langere termijn wilt beleggen.
Als je voor de lange termijn wilt beleggen is het belangrijk om een gestructureerde aanpak te gebruiken. Je zal eerst moeten bepalen in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen, zoals aandelen of obligaties. Vervolgens moet je per beleggingscategorie de beste ETF zoeken en bepalen welk deel van je vermogen je in welke ETF investeert.
De beste ETF zoeken voor alle beleggingscategorieën kan je zelf doen, maar vergt veel uitzoekwerk. In het E-book ETF Beleggen is dit voor alle beleggingscategorieën al uitgewerkt en zie je één beste ETF per categorie. Bovendien staat gelijk op de eerste pagina een handig totaaloverzicht met de beste ETF’s bij elkaar, inclusief de beurs waar je de ETF moet kopen, de prijs, en de code (ticker) van de ETF die je nodig hebt om de ETF bij bijvoorbeeld DEGIRO te kunnen kopen.
Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen