Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

ETF rendement – jaarlijks 9,6%! (2011-2021)

Het ETF rendement van mijn voorbeeld ETF portefeuille was maar liefst 154% over de afgelopen 10 jaar. Dit komt neer op gemiddeld 9,6% rendement per jaar. Als je in 2011 €10.000 had ingelegd in de voorbeeld ETF portefeuille dan had je nu een bedrag van €25.400 op je beleggingsrekening staan.

In dit artikel lees je waar het ETF rendement vandaan komt en hoe het is berekend. Je leest op internet vaak verhalen van mensen die enorme rendementen hebben behaald, maar helaas staat daar zelden bij hoe ze dat gedaan hebben. Of je leest alleen de beleggingen die winst hebben opgeleverd, en de posities met verlies worden niet genoemd. In dit artikel lees je daarom alle details achter het behaalde ETF rendement.

Je ziet daarnaast het effect van Strategische Asset Allocatie in praktijk, zoals uitgebreid beschreven in het artikel ETF portefeuille samenstellen. Strategische Asset Allocatie is de basis van je beleggingsportefeuille. Hier bepaal je in welke beleggingscategorieën je wilt beleggen en voor hoeveel. Voorbeelden van categorieën zijn Amerikaanse aandelen of Europese overheidsobligaties.

In de grafiek hieronder zie je per beleggingscategorie het rendement over een periode van 10 jaar (2011-2021). Voor elke beleggingscategorie is in één ETF belegd.

ETF rendement historisch

 

ETF rendement – aandelen

Amerikaanse aandelen

Het rendement op de ETF met Amerikaanse aandelen valt gelijk op als je naar de grafiek kijkt. Met een totaal rendement van 314% is het veruit de best presterende beleggingscategorie geweest de afgelopen jaren. De achterliggende ETF voor Amerikaanse aandelen is ‘VUSA‘, de Vanguard S&P 500 ETF.  Als je in 2011 €10.000 van de VUSA ETF had gekocht dan was dat nu €41.400 waard geweest.

Door de extreem lage kosten van deze ETF beweegt de prijs nagenoeg gelijk met de prijs van de S&P 500 index. In augustus 2011 stond de S&P 500 index rond 1150 punten, op het moment van schrijven (augustus 2021) staat ie op bijna 4500 punten. Dat is een rendement van rond de 290%. Daar komt bij dat de S&P in dollars wordt genoteerd; het rendement van de dollar ten opzichte van de euro moet je ook nog optellen bij het totaalrendement als euro-belegger. Over de betreffende periode was dat nog eens rond de 20% rendement. Bovendien moet je ook de dividenden nog meetellen.

De laatste jaren hebben vooral de technologie aandelen de S&P 500 omhoog geduwd. Denk aan Google, Facebook, Apple, Amazon en Microsoft. Echter ook op lange termijn doet de S&P het erg goed, zie onderstaande figuur (de grijze balken zijn recessies).

S&P 500 rendement lange termijn

Europese aandelen

Ook Europese aandelen hebben het goed gedaan de afgelopen jaren, hoewel niet zo goed als Amerikaanse aandelen. Europese aandelen hadden ‘maar’ een rendement van 117% over de afgelopen 10 jaar, oftewel een ruime verdubbeling van de waarde. Dit is nog steeds een mooie 7,9% aan jaarlijks rendement.

Een reden dat Europese aandelen wat achter zijn gebleven op Amerikaanse aandelen is de verdeling over sectoren. Amerika is vooral bekend om zijn grote technologie bedrijven die de laatste jaren hard gegroeid zijn. Europa wordt daarentegen gedomineerd door traditionele sectoren zoals bijvoorbeeld financiële bedrijven als banken en verzekeraars, of olie-gerelateerde bedrijven. Die aandelen hebben het vooral na de crisis in 2008 erg zwaar gehad.

Aandelen opkomende markten

Ook aandelen opkomende markten hebben het goed gedaan. Met een totaalrendement van 57% over 10 jaar is dit wel de minst presterende aandelen categorie.

De categorie wordt vooral gedomineerd door China, Taiwan en Zuid korea. Die hebben samen een weging van rond de 50% in de betreffende ETF. Net als in de VS hebben technologie bedrijven een grote omvang. Denk aan Alibaba, Tencent of Samsung.

ETF rendement en risico – obligaties

Ook de obligatie ETF’s hebben het goed gedaan de afgelopen jaren, maar het rendement was wel lager dan bij aandelen. Het doel van het toevoegen van obligaties in je beleggingsportefeuille is echter niet om zo veel mogelijk rendement te halen. Het doel is juist om stabiliteit aan te brengen, waarbij je met relatief weinig risico toch nog een redelijk rendement kan halen.

Vooral als je dicht tegen je pensioen aan zit is een laag risico belangrijk. Aandelen kunnen nog wel flink crashen, zoals tijdens corona of in de financiële crisis van 2008. Obligaties zijn in dat soort tijden vaak een stabiele belegging, en leveren dán juist rendement op. Vooral staatsobligaties worden in tijden van crisis gezien als ‘veilige haven’, waardoor er meer vraag naar is. Ook verlagen veel centrale banken in tijden van crisis vaak de rente, wat gunstig is voor het rendement van obligaties.

In onderstaande tabel is dit terug te zien. De ETF rendementen van de aandelen categorieën zijn relatief hoog, maar de volatiliteit (het risico) ook. Er is een grotere kans op een flinke crash. Bij obligaties zijn de rendementen bescheiden, maar de volatiliteit ook. Zo hebben overheidsobligaties VS een volatiliteit van 3,6%, terwijl dit bij aandelen Emerging Markets 14,7% is. Dat is een flink verschil in risico.

Dit is het principe van Strategische Asset Allocatie; het vinden van de juiste verhouding tussen enerzijds rendement, en anderzijds stabiliteit in je beleggingsportefeuille.

Tabel ETF rendement volatiliteit

Europese obligaties

In de eerste grafiek geven de twee groene lijntjes het ETF rendement van Europese staats- en bedrijfsobligaties weer. Het valt gelijk op dat het hele stabiele lijntjes zijn die langzaam oplopen. Zo heeft de ETF met Europese staatsobligaties een rendement van 36% over 10 jaar (gemiddeld is dat 3,1% per jaar). De ETF met Europese bedrijfsobligaties heeft een rendement van 20% over 10 jaar (gemiddeld is dat 1,8% per jaar).

Als je puur op zoek bent naar een hoog rendement moet je dus niet beleggen in deze ETF’s. Als je zoals gezegd op zoek bent naar een stabiel rendement als je dicht tegen je pensioenleeftijd aan zit, dan zijn het juist wel interessante ETF’s.

Amerikaanse obligaties

Hetzelfde geldt voor Amerikaanse obligaties (blauwe lijntjes in de grafiek). Ook deze rendement zijn redelijk stabiel en zorgen voor een goede buffer in je beleggingsportefeuille. De rendementen zijn in de grafiek echter wel volatieler dan die van Europese obligaties. Dit komt met name doordat Amerikaanse obligaties gevoelig zijn voor de valutakoers tussen de euro en de dollar. Als euro-belegger zorgt dit voor een extra risico ten opzichte van Europese obligaties.

Obligaties emerging markets

Dit is de meest teleurstellende categorie. De ETF heeft een totaalrendement van 3% gegenereerd over een periode van 10 jaar, oftewel 0,3% op jaarbasis. Terwijl er wel een aanzienlijk risico tegenover stond, namelijk een volatiliteit van 8%. Achteraf gezien was het dus geen goede belegging. Dit is echter achteraf natuurlijk. Dat het ETF rendement in het verleden slecht was wil niet betekenen dat dit in de toekomst ook zo zal zijn.

ETF rendement – E-book

Voor elke beleggingscategorie hierboven zijn enorm veel verschillende ETF’s beschikbaar, de ene beter dan de andere. Je kan zelf op zoek naar de beste ETF per beleggingscategorie, maar dat is vaak lastig door het enorme ETF-aanbod op de markt. In het E-book ETF beleggen zie je precies wat de beste ETF is per beleggingscategorie. Dit zijn ook de ETF’s waarvan de rendementen te zien zijn in de grafiek aan het begin van dit artikel.

 

Gerelateerde artikelen