Hoe kan ik ETF’s vergelijken? Er zijn tegenwoordig zó veel ETF’s op de markt dat je niet ontkomt aan ETF vergelijken. In dit artikel leer je hoe je zelf ETF’s kan vergelijken en waar je op moet letten. In het artikel beste ETF Amerikaanse aandelen staat al een uitgewerkt voorbeeld waarin ETF’s met Amerikaanse aandelen worden vergeleken.
Stappenplan ETF vergelijken
Stap 1: Beleggingscategorieën bepalen
Als je ETF’s wilt vergelijken zal je eerst moeten bepalen waar je precies in wilt beleggen. Door het grote aanbod van ETF’s op de markt is bijna alles wel te vinden. Of je nou in Amerikaanse aandelen, Braziliaanse obligaties, goud of zelfs Bitcoin wilt beleggen, voor elke beleggingscategorie zijn wel meerdere ETF’s te vinden.
In het artikel ETF portefeuille samenstellen wordt precies uitgelegd hoe je de beleggingscategorieën bepaald. Als je dit scherp hebt kan je beginnen met zoeken naar de juiste ETF’s om te vergelijken.
Stap 2: Aanbod ETF’s per ETF-aanbieder in kaart brengen
Er zijn meerdere methodes om het aanbod van ETF’s door te zoeken. Mijn persoonlijke voorkeur heeft om gestructureerd op zoek te gaan naar ETF’s. De beste manier daarvoor is om de verschillende websites van de ETF-aanbieders te bezoeken. Dan weet je zeker dat je niks mist.
De top 5 grootste ETF-aanbieders in Europa zijn iShares, Xtrackers, Lyxor, UBS en Amundi. Ook Vanguard en State Street zijn grote aanbieders, hoewel zij vooral in de VS heel groot zijn en minder aanbod hebben in Europa. iShares is uit de top 5 verreweg de grootste aanbieder van ETF’s in Europa. Met deze 7 aanbieders heb je ongeveer 90% van het aanbod aan ETF’s in Europa.
Op de website van de verschillende ETF-aanbieders staat welke ETF’s ze allemaal aanbieden. Het is dus zaak per beleggingscategorie, zoals je in stap 1 bepaald hebt, alle ETF’s te verzamelen.
Stap 3: ETF’s vergelijken
De laatste stap is het vergelijken van de ETF’s. Een belangrijk aspect bij ETF vergelijken is kosten. De goedkoopste ETF’s hebben lopende kosten van minder dan 0,05% per jaar, terwijl de wat duurdere ETF’s soms wel 0,50% of 1% aan kosten hebben. Vooral bij de wat minder gangbare beleggingscategorieën, zoals obligaties emerging markets, zitten er grote verschillen in kosten tussen ETF-aanbieders.
Ook de onderliggende index is belangrijk als je ETF’s gaat vergelijken, aangezien de index bepaald hoeveel spreiding in aandelen er in de ETF aanwezig is. Bij bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen zijn er verschillende indexen waar ETF’s op zijn gebaseerd: de Dow Jones index, S&P 500 index, Russell 2000, NASDAQ 100 and MSCI USA. Binnen deze indexen is er vervolgens ook weer sprake van sub-indexen, zoals S&P 500 low volatility index. Al deze indexen hebben een andere spreiding en daarmee ander risicoprofiel.
Daarnaast zijn er nog verschillen zoals valuta, beurs, land van vestiging en omvang van de ETF. Als laatste check ik ook welke ETF’s op de DEGIRO kernselectie staan. Dat is een lijst met ETF’s waar je, onder voorwaarden, geen transactiekosten hoeft te betalen. Als je twee ETF’s vergelijkt die ongeveer even goed zijn, kan het de doorslag geven als 1 van de 2 ETF’s op de kernselectielijst staat.
Geen tijd om zelf ETF’s te vergelijken
Wat nou als je niet de tijd hebt om al die websites van ETF-aanbieders door te zoeken en zelf ETF’s te gaan vergelijken? Gelukkig is daar een oplossing voor! In het E-book ETF beleggen is het vergelijken allemaal al gedaan, en krijg je per beleggingscategorie de beste ETF te zien. Het E-book licht ook toe waarom een bepaalde ETF de beste is in die categorie. De selectie is zo gedaan dat de meeste ETF’s ook op de DEGIRO kernselectie staan, zodat je nauwelijks transactiekosten hebt.