Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Goedkoopste broker voor ETF’s

Door een veelvoud aan brokers is het lastig bepalen wat de goedkoopste broker is voor ETF’s. Je moet vaak goed zoeken welke kosten er allemaal in rekening worden gebracht. In dit artikel worden de brokers DEGIRO, Lynx, Binck, ABN en BUX Zero vergeleken.

Door de grotere concurrentie tussen brokers is er de laatste jaren een steeds verdere daling van de kosten te zien, wat uiteraard positief uitpakt voor de consument. Er zijn zelfs brokers waar bepaalde ETF’s al gratis te verhandelen zijn. Er zijn echter nog steeds grote verschillen te zien in kosten tussen brokers.

Welke kosten zijn er bij beleggen in ETF’s?

Bij het kiezen van de goedkoopste broker moet je letten op een aantal verschillende kosten:

  • Transactiekosten: dit zijn de kosten die je betaald als je de ETF aanschaft. Let op dat je hetzelfde bedrag ook weer moet betalen als je verkoopt. Deze kosten verschillen vaak sterk afhankelijk van de beurs waar je de ETF koopt.
  • Valutakosten: niet alle ETF’s worden in euro verhandeld, dus soms moet je bijvoorbeeld eerst dollars of Britse ponden kopen voordat je de ETF kan kopen.
  • Service fee / bewaarkosten: dit zijn vaste kosten die de broker periodiek in rekening brengt, ongeacht of je wel of geen transacties doet.
  • Overige kosten, zoals kosten voor real-time beursdata, connectiviteitskosten per beurs, inactiviteitskosten, etc.

Daarnaast zijn er ook nog de kosten van de ETF zelf (lopende kosten, vaak afgekort met TER), maar die betaal je altijd ongeacht via welke broker je de ETF aanschaft. Deze kosten worden hier daarom buiten beschouwing gelaten.

Bied-laat spread

Als laatste zijn er ook nog impliciete transactiekosten: de zogenaamde bied-laat spread. Er zit altijd een klein verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs van een aandeel of ETF. Hoe ‘populairder’ het aandeel of ETF, hoe lager de bied-laat spread, en hoe lager dus de kosten voor jou als belegger. Vaak betekent een grotere omvang van de ETF (Assets Under Management) een lagere bied-laat spread.

De bied-laat spread zie je ook altijd op het vliegveld bij de valuta wisselkantoortjes. Per valuta staan er altijd twee prijzen; een bied-prijs en een laat-prijs. Zie onderstaande afbeelding. Het verschil tussen deze twee prijzen is de bied-laat spread, en is de winst voor het wisselkantoor. Bij ETF’s of aandelen werkt dit precies hetzelfde.

goedkoopste broker - exchange

Het belang van kosten

Zeker als je met relatief kleine bedragen belegt zijn de kosten enorm belangrijk. Stel dat je 1000 euro hebt en je wilt dit voor een jaar beleggen in een ETF. Als de transactiekosten 10 euro zijn (let op, je moet ook weer verkopen), de valutakosten 4 euro (ook weer 2x meerekenen), en de bewaarkosten 7 euro, ben je op jaarbasis al 35 euro kwijt. Op een investering van 1000 euro is dat 3,5% aan kosten! Pas als je meer dan 3,5% rendement haalt ga je pas winst maken.

In het E-book ETF beleggen, waar de beste ETF’s in zijn geselecteerd, is al rekening gehouden met bovenstaande kosten. Zo zijn alleen ETF’s in euro geselecteerd, zodat je geen valutakosten hoeft te maken. Ook zijn er alleen ETF’s met een relatief grote omvang geselecteerd, zodat de impliciete transactiekosten (bied-laat spread) zo laag mogelijk zijn.

Transactiekosten bij de goedkoopste brokers voor ETF’s

De grootste kostenpost is meestal de transactiekosten. Op de websites van de brokers zijn de actuele kosten te vinden.

Voor het aanschaffen van het lijstje met de beste 10 ETF’s voor een goed gespreide portefeuille, zoals in dit E-book wordt besproken, heb je maar twee beurzen nodig: Euronext (Amsterdam/Parijs) en Xetra (Duitsland). Bovendien zijn alle geselecteerde ETF’s in euro genoteerd, dus hoef je geen valutakosten te maken. Allereerst zal je dus per broker moeten kijken wat de kosten zijn van het handelen van een ETF op deze twee beurzen.

Wat is nu de goedkoopste broker voor ETF’s?

De kosten bij DEGIRO zijn het laagste in de vergelijking, zeker als je de gratis transactiekosten van de DEGIRO kernselectie meeneemt. De DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s die je onder voorwaarden gratis kan handelen. In het E-book is hier rekening mee gehouden en is duidelijk te zien voor welke ETF’s dit geldt en welke ETF’s van de lijst je dus moet kopen. Je hoeft dan ook niet meer te gaan zoeken in het kernselectie document op de website van DEGIRO, aangezien dat een document is met nogal vage codes als je er voor het eerst naar kijkt. Met een beetje slim selecteren van ETF’s kan je dus nagenoeg gratis handelen.

De vergelijking tussen BUX Zero en DEGIRO (en de andere brokers) is wat lastig. Het aanbod van ETF’s bij BUX Zero is namelijk zeer beperkt. Met kosten van €1 is BUX duurder dan de gratis ETF’s op de kernselectie van DEGIRO. BUX Zero heeft wel lagere transactiekosten dan de andere brokers, maar daar staat dus een veel kleiner ETF-aanbod tegenover. Overigens worden de ‘gratis’ Zero orders van BUX niet meegenomen in het overzicht aangezien daar ook een extra risico aan zit.

Daarnaast zijn Lynx, Binck en ABN allemaal ongeveer even duur. Als je weinig handelt is vooral de platform/service fee hoog bij deze partijen Bij Lynx ben je bijvoorbeeld standaard 5 euro per maand kwijt als je niet handelt in die maand. DEGIRO heeft geen maandelijkse fee maar wel aansluitkosten van €2,50 per beurs per jaar (dus niet per maand).

Conclusie: DEGIRO is de goedkoopste broker voor ETF’s!

Mocht je gelijk al willen beginnen met beleggen in ETF’s, meld je dan eenvoudig aan bij DEGIRO via onderstaande button. Er is nu tijdelijk een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt.

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen

Gerelateerde artikelen