Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Goud ETF DEGIRO: fysiek goud & goudmijnen

Beleggen in een goud ETF kan eenvoudig bij DEGIRO. Er zijn grofweg twee opties. Goud ETF’s met fysiek goud waarbij de goudprijs precies wordt gevolgd. En daarnaast goud ETF’s waar aandelen inzitten van goudmijnen. De waarde van ETF’s met goudmijnen volgt uiteraard ook de goudprijs, maar de correlatie is wel minder dan bij goud ETF’s met fysiek goud.

In dit artikel worden beide varianten van goud ETF’s besproken. Daarnaast lees je wat de beste goud ETF is voor beide varianten en hoe je deze bij broker DEGIRO kan kopen.

goud ETF degiro

Goud ETF DEGIRO: fysiek goud

De meest bekende variant van de goud ETF is die met fysiek goud. De koers van de ETF volgt precies de goudprijs. Het is de meest directe manier om te beleggen in goud, uiteraard op het zelf kopen van goudstaven na.

Het aanbod van ETF’s met fysiek goud is niet heel groot, maar je hebt in principe ook maar één goede ETF nodig. De vijf grootste (Europese) ETF’s staan in de tabel hieronder. De aanbieders van de ETF’s hebben daadwerkelijk fysieke goudstaven in bezit, die opgeslagen liggen in een goudkluis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om de veiligheid. Dat geldt in ieder geval voor de vijf ETF’s in de tabel. Er zijn ook nog (kleinere) ETF’s waar wordt gewerkt met total return swaps. Onderliggend beleg je dan dus niet direct in goud.

Tabel goud ETF degiro

Zoals te zien is de iShares physical gold de grootste goud ETF met een omvang van 13 miljard. De kosten van deze ETF zijn ook relatief laag met 0,15% op jaarbasis. Dit in tegenstelling tot de WisdomTree Physical Gold en Wisdomtree Gold Bullion Securities ETF’s, met jaarlijkse kosten van (bijna) 0,40%. De onderste twee ETF’s zijn qua kosten ook prima, maar hebben een wat kleinere omvang en daardoor minder liquiditeit. Alle ETF’s zijn daarnaast te kopen in euro waardoor je geen valutakosten hoeft te betalen.

Helaas staat geen enkele fysiek goud ETF op de DEGIRO kernselectie en kan je ze dus niet gratis handelen. Gelukkig heeft DEGIRO momenteel wel een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

Uiteindelijk heeft de iShares Physical Gold ETF de voorkeur, vooral dus vanwege de hogere liquiditeit. Als je deze bij DEGIRO wilt kopen moet je zoeken op de code EGLN.

 

goudmijn

Goud ETF DEGIRO: goudmijnen

De tweede manier om via ETF’s in goud te beleggen is met behulp van een goudmijn ETF. Je belegd dus niet direct in goud, maar de omzet en winst van een goudmijn hangen natuurlijk sterk samen met de beweging van de goudprijs. Ook als de goudprijs weinig beweegt kan een goudmijn aandeel alsnog veel in prijs. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de prijs van goud weinig beweegt maar wel op een hoog niveau ligt, waardoor de opbrengsten van goudmijnen hoger liggen dan de kosten. Of als bijvoorbeeld de kosten omlaag gebracht kunnen worden.

In onderstaande tabel staan de grootste goudmijn ETF’s. Het is wederom een klein lijstje, en de omvang van de ETF’s is daarnaast een stuk kleiner dan bij fysiek goud ETF’s.

Geografisch zijn de ETF’s het meest belegd in Canadese goudmijnen, voor ongeveer de helft van de omvang. De VS en Australië sluiten de top 3 met rond de 15% blootstelling in elk land.

Tabel goudmijn ETF degiro

Het valt gelijk op de kosten van de vier ETF’s relatief hoog zijn met rond de 0,50%-0,60% per jaar. Dit in tegenstelling tot de 0,15% van fysiek goud ETF’s. Voordeel is wel dat alle vier de ETF’s op de DEGIRO kernselectie staan en je ze dus gratis kan handelen.

Uiteindelijk is de iShares Gold Producers (SPGP) de beste ETF in mijn ogen, maar dan vooral vanwege de grotere omvang. Ik vind persoonlijk 0,55% aan kosten net iets te hoog, dus mijn voorkeur gaat uit naar een fysiek goud ETF als ik in goud wil beleggen.

Hoe neem ik een goud ETF op in mijn beleggingsportefeuille?

Vanwege de relatief lage correlatie van grondstoffen met aandelen en obligaties is dit een nuttige toevoeging aan de beleggingsportefeuille vanuit het oogpunt van diversificatie. Ook een goud ETF valt hieronder. De meest gangbare omvang van grondstoffen in de portefeuille is rond de 5%.

In het E-book ETF beleggen krijg je meer achtergrond over hoe je een beleggingsportefeuille moet opbouwen met ETF’s.

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen