Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Makkelijk zelf beleggen met weinig tijd

Makkelijk zelf beleggen is goed mogelijk als je weinig tijd hebt. Stel je hebt een drukke baan en geen energie om ’s avonds nog met beleggen bezig te zijn. Je hebt geen tijd om op internet onderzoek te doen naar de beste aandelen.  Het liefst heb je met een druk op de knop de belangrijkste aandelen al bij elkaar. Gelukkig is daar een perfect beleggingsinstrument voor: de ETF.

Een ETF, ook wel Tracker genoemd, is een soort mandje met veel verschillende aandelen. Met één druk op de knop beleg je gelijk in honderden of zelfs duizenden bedrijven. Hierdoor heb je gelijk een goede spreiding en daarmee een laag risico in je beleggingsportefeuille. De prijzen van ETF’s zijn te vergelijken met die van aandelen.

Daarbij zijn de kosten van een ETF relatief laag, vaak rond de 0,10%-0,20%. Ter vergelijking: de kosten van een beleggingsfonds bij een bank of vermogensbeheerder zijn vaak meer dan 1%. Dat klinkt weinig maar als je totaalrendement 4% is dan ben je dus een kwart kwijt aan kosten. Weggegooid geld en je kan het prima zelf.

Makkelijk zelf beleggen als je écht heel weinig tijd hebt

De allermakkelijkste manier om zelf te beleggen en tegelijkertijd een goed gespreide portefeuille met aandelen te krijgen is een wereldwijde aandelen ETF. In deze ETF’s zitten duizenden bedrijven over de hele wereld. Je belegt dus in één keer in verschillende Europese en Amerikaanse bedrijven, maar ook in bedrijven in Emerging Markets zoals China of Brazilië.

In de tabel hieronder staan de meest verhandelde wereldwijd gespreide (All world) ETF’s:

Tabel ETF aandelen wereldwijd 100

Zoals te zien lopen de kosten niet heel erg uiteen, maar is er wel een verschil in het aantal bedrijven dat in de verschillende ETF’s zit. In de Vanguard All-world ETF (VWRL) zitten de meeste bedrijven: 3.600. Dit is grofweg opgedeeld in 60% Amerikaanse bedrijven, 17% Europese bedrijven, 12% ‘pacific’ (o.a. Japan en Australië) en 11% Emerging Markets. Als laatste staat VWRL ook nog eens op de DEGIRO kernselectie: een lijst met ETF’s die je, onder voorwaarden, gratis kan kopen zonder transactiekosten.

Makkelijk zelf beleggen als je net iets meer tijd hebt

Zo’n All-world ETF klinkt leuk omdat je maar één keer op de koopknop hoeft te klikken. Maar er zitten ook beperkingen aan. Je bent bijvoorbeeld beperkt tot de geografische verdeling van bedrijven in de ETF, zoals hierboven beschreven. 60% Amerikaanse bedrijven is vrij fors.

Daarbij beleg je alleen in aandelen. Overheidsobligaties of bedrijfsobligaties zitten er niet in. Grondstoffen als olie en goud ook niet.

Om dit te voorkomen zal je in plaats van in één ETF in een paar ETF’s moeten beleggen. Dit kost iets meer tijd maar je krijgt er een veel beter gespreide beleggingsportefeuille voor terug en daarmee een lager risico.

In het E-book ETF beleggen krijg je uitgelegd en wordt theoretisch onderbouwd hoe je de portefeuille moet opbouwen. Je krijgt daarbij heel praktisch een lijstje met (maximaal 10) ETF’s die je moet kopen, om het zelf beleggen zo makkelijk mogelijk te maken.

De ETF’s in het e-book zijn zó uitgezocht dat de meesten ook op de DEGIRO kernselectie staan. Die kan je zoals gezegd gratis kopen zonder transactiekosten. Er staan enkele ETF’s bij die niet op de kernselectie staan, naar gelukkig heeft DEGIRO tijdelijk een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

makkelijk zelf beleggen

Makkelijk zelf beleggen in praktijk

Je weet nu dus welke ETF(s) je moet kopen. Maar hoe doe je dit nu in praktijk?

De eerste stap is om een goede broker te kiezen waar je de ETF’s kan kopen. Één van de goedkoopste brokers in Nederland is DEGIRO. Ik heb hier zelf al mijn ETF’s gekocht.

Lees ook: DEGIRO Review

Het aanmaken van een account bij DEGIRO is relatief eenvoudig. Nadat je hiermee klaar bent kan je de betreffende ETF’s in de app toevoegen aan je favorieten. Indien je in de ETF met aandelen wereldwijd wilt beleggen dan zoek je op ‘VWRL’ en kies je de variant die op Euronext Amsterdam handelt (EAM, de bovenste). Anders kies je de verschillende ETF’s die in het E-book staan.

Vervolgens kan je linksboven in de app op ‘geld inboeken’ klikken. Dit gaat via iDeal en het geld staat gelijk in je DEGIRO account; ja kan dus gelijk aankopen doen.

Daarna ga je naar je favorieten en klik je op ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’, ofwel de VWRL. vervolgens klik je op de koop-knop.

In het volgende scherm kan je een paar velden invoeren. Selecteer ‘market order’ en geef het aantal ETF’s op dat je wilt kopen. Vervolgens klik je op ‘plaats order’ en je aankoop wordt uitgevoerd.

Afgezien van het aanmaken van een account duurt het hele proces van geld inboeken tot koop uitvoeren maximaal een paar minuten.

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen