Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Trade Republic review & ervaringen

Binnenkort wordt de budget broker Trade Republic in Nederland actief. Het wordt daarmee een directe concurrent van DEGIRO. In deze Trade Republic review deel ik mijn ervaringen tot nu toe met de van origine Duitse broker.

Het voordeel van een nieuwe speler op de brokermarkt is dat er vaak met lucratieve welkomstbonussen gestrooid wordt. Zo ook bij Trade Republic, waar je 15 euro gratis krijgt om mee te handelen als je een account aanmaakt. Op die manier wil Trade Republic snel zijn marktaandeel in Nederland vergroten.

Inhoudsopgave

Trade Republic review: de kosten

De kostenstructuur van Trade Republic is heel eenvoudig. Je betaalt 1 euro transactiekosten per trade. Volgens Trade Republic zijn er geen transactiekosten maar betaal je 1 euro per trade voor ’third party kosten’. In praktijk komt dit natuurlijk op hetzelfde neer.

Verder zijn er eigenlijk geen overige kosten. Een rekening openen is gratis, er is geen minimum bedrag voor een eerste storting (je mag ook 1 euro storten) en er is geen bewaarloon. Voor beginnende beleggers die beleggen met een klein bedrag is Trade Republic vanuit kostenoogpunt daarom erg interessant.

Trade Republic verdienmodel

Bij hele lage kosten hoort ook altijd de vraag: maar hoe verdient Trade Republic dan zijn brood? Het is een commerciële organisatie dus er moet natuurlijk linksom of rechtsom geld verdient worden. Ook Trade republic heeft gewoon te maken met loonkosten, marketingkosten of IT kosten. Een deel van het antwoord zit in het feit dat het een relatief simpel en gestandaardiseerd platform is, waardoor er weinig overhead kosten zijn. Daarbij is Trade Republic alleen via de smartphone te gebruiken, wat ook de kosten drukt.

Uiteindelijk hebben al dit soort ‘gratis’ brokers ongeveer hetzelfde verdienmodel. Denk bijvoorbeeld aan Bux Zero of het Amerikaanse Robin Hood.

Provisies voor orders

In een recent artikel in het Financieel Dagblad wordt hier op ingegaan. Het komt erop neer dat professionele handelshuizen en handelsplatforms provisies betalen aan de betreffende brokers voor het doorsturen van bundels particuliere orders. Dit wordt ook wel payment for order flow genoemd. Op de website van Trade Republic staat ook gewoon transparant dat ze dit doen: Like many other brokers, we receive rebates from trading partners. Trade Republic werkt samen met het Duitse LS exchange.

Wat natuurlijk minder transparant is, is wat deze handelsplatforms met deze informatie doen. Ook de handelsplatforms die betalen voor de order flow moeten ergens hun geld verdienen. Het belangrijkste is dat je je bewust bent dat dit gebeurt of kan gebeuren.

Uitlenen van effecten

Een ander onderdeel waar Trade Republic extra mee verdient is het uitlenen van effecten zoals aandelen en ETF’s. Dit klinkt spannender dan het is. Veel meer brokers doen dit, en zelfs bij onze Nederlandse pensioenfondsen is dit heel gebruikelijk. Deze markt heet de ‘securities lending’ markt.

Het voelt echter niet veilig als jouw aandelen of ETF’s zomaar uitgeleend kunnen worden aan andere partijen. Je wilt dus eigenlijk weten hoe groot het risico is van dit uitlenen van effecten. Het is gelukkig ook marktstandaard dat dit uitlenen altijd tegen onderpand gebeurt. Als Trade Republic jouw aandelen uitleent, krijgt ze daar onderpand (vaak staatsobligaties) voor terug. Mocht de inlenende partij omvallen dan heeft Trade Republic altijd nog het onderpand, en kan daar jouw aandelen weer voor terug kopen in de markt.

In mijn ogen is het risico van bovenstaande acceptabel. Zeker als je heel goedkoop wilt handelen, dan zal je een klein beetje extra risico op de koop toe moeten nemen. Niks is helemaal gratis natuurlijk.

Trade Republic review

Trade Republic review: betrouwbaarheid en veiligheid

Het is ook belangrijk om te weten of Trade Republic wel een betrouwbare partij is, en of je aandelen of ETF’s wel veilig zijn.

Allereerst staat Trade Republic onder toezicht van de Federal Bank of Germany en de BaFin (dat is de Duitse variant van de Nederlandse AFM). Trade Republic is een Duitse broker en staat daarom ook primair onder Duits toezicht. Net als bij andere brokers staan jouw aandelen en ETF’s bij een apart bewaarbedrijf, los van Trade Republic. Als Trade Republic failliet gaat kunnen ze niet aan jouw aandelen of ETF’s komen. Het bewaarbedrijf is in dit geval HSBC Duitsland.

Ook als je gewoon geld hebt staan bij Trade Republic is het veilig. Net als in heel Europa geldt er een depositogarantiestelsel en is je geld tot 100.000 euro beschermd. Omdat Trade Republic een Duitse partij is geldt wel het Duitse depositogarantiestelsel en niet het Nederlandse. Maar dat is verder geen extra risico.

Welke ETF’s kan ik allemaal kopen bij Trade Republic?

Het aanbod van ETF’s en aandelen is goed bij Trade Republic. Het is qua aanbod vergelijkbaar met DEGIRO. Er zal dus niet zo snel een ETF zijn die je niet kan vinden bij Trade Republic. Op de website van Trade Republic vind je ook een lijst met het totale aanbod van ETF’s, dus je kan vast zoeken of je favoriete ETF er tussen zit.

Trade Republic review: Conclusie

Trade Republic is een prijsvechter en is een goede concurrent voor DEGIRO. De kosten zijn laag en het aanbod van ETF’s is groot. Ook met de veiligheid zit het wel goed. Het is nu ook het moment om te profiteren van de welkomstbonus die Trade Republic geeft aan nieuwe klanten. Ze willen als nieuwe speler natuurlijk snel marktaandeel winnen in Nederland, en zijn bereid daar extra voor te betalen. Op deze pagina komt binnenkort meer informatie over de welkomstbonus van Trade Republic!

 

Gerelateerde artikelen