Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Wanneer moet ik instappen met ETF beleggen?

De million dollar question bij beleggen is altijd: wanneer moet ik instappen? Iedereen wil zo laag mogelijk kopen en zo hoog mogelijk weer verkopen. Helaas maakt de overgrote meerderheid van de particuliere beleggers structureel verlies.  Er wordt dus vaak te hoog gekocht en juist te laag weer verkocht.

Vaak komt dit doordat emoties de overhand nemen in beleggingsbeslissingen:

  • Angst; verkopen op een dieptepunt uit angst dat de markt nog verder daalt
  • FOMO (Fear Of Missing Out); kopen op een hoogtepunt omdat je hoopt dat de prijs nóg verder gaat stijgen
  • Teveel zelfvertrouwen (ik weet het beter dan de markt)

De kans dat jij bij de groep hoort die structureel verlies maakt of gaat maken is dus bijzonder groot. Anders zou je nu waarschijnlijk ook niet op deze website zitten;) Voordat je verder leest moet je je dus realiseren dat het je niet structureel gaat lukken om de markt te timen en op het juiste moment in of uit te stappen. Je zal uiteraard vast wel een keer op een gunstig moment instappen met beleggen en veel rendement maken. De kans is echter aanzienlijk dat daar ook een aantal zeer ongunstige instapmomenten tegenover staan.

Periodiek instappen met beleggen

Hoe moet je het dan wel doen vraag je je waarschijnlijk nu af. Het simpele antwoord is om gewoon periodiek (bijvoorbeeld elke maand) een bepaald bedrag in te leggen. Op die manier spreid je je instapmomenten over de tijd, en krijg je een soort gemiddelde van de hoge en lage prijzen. Dit klinkt onaantrekkelijk maar besef je dus even dat als je zelf gaat timen, dat je waarschijnlijk vooral aan de verkeerde kant van het gemiddelde gaat uitkomen. Je hoeft jezelf dus niet meer de vraag wanneer moet ik instappen met beleggen te stellen .

Hoe je toch nog enigszins kan inspelen op laag kopen en hoog verkopen kan door middel van herbalanceren.

Herbalanceren van je beleggingsportefeuille

Het principe van herbalanceren is dat je de beleggingscategorieën in je beleggingsportefeuille periodiek weer terugbrengt naar de strategische gewichten. Als aandelen hard zijn gestegen en obligaties hard zijn gedaald, verkoop je bij een herbalancering wat aandelen en koop je daar wat obligaties van terug.

Stel dat je strategische verdeling uit 60% aandelen en 40% obligaties bestaat. Na een stijging van aandelen en een daling van obligaties is de werkelijke verdeling opeens 70% aandelen en 30% obligaties. Je verkoopt dan aandelen en koopt obligaties zodat de werkelijke verdeling naar 60%/40% gaat, hetzelfde als je strategische verdeling. Als je dit periodiek doet (bijvoorbeeld elk kwartaal) verkoop je automatisch de meest gestegen beleggingscategorie en koop je de meest gedaalde categorie. Ofwel precies wat je moet doen bij beleggen; hoog verkopen en laag kopen. Dit is natuurlijk wel alleen relatief tussen beleggingscategorieën onderling, maar er zijn genoeg mensen die het precies andersom doen.

Bovenstaande gaat vooral bij een beleggingsportefeuille van gelijkblijvende omvang. Dit werkt natuurlijk ook in het geval je periodiek geld inlegt om te beleggen; in bovenstaand voorbeeld zou je dan aandelen gelijk kunnen houden en alleen obligaties (op een relatief laag niveau) bijkopen van de nieuwe inleg, waardoor je ook weer teruggaat naar de strategische gewichten.

 

Gerelateerde artikelen