Dé website over beleggen in ETF’s
Dé website over beleggen in ETF’s

Waterstof ETF DEGIRO – beleggen in waterstof aandelen!

Beleggen in duurzame energie is zeer populair de laatste jaren. Een nieuwe trend hierin zijn waterstof aandelen. Met een waterstof ETF van DEGIRO kan je eenvoudig in waterstof aandelen beleggen.

Het voordeel van beleggen in waterstof aandelen is dat waterstof nog niet zo bekend is. Er is dus veel potentieel rendement te halen. Windenergie en zonne-energie zijn al langer bekend en dat is ook terug te zien in de fors gestegen aandelenprijzen van dit soort bedrijven. Die populariteit moet bij waterstof nog komen.

waterstof ETF degiro

Waarom waterstof aandelen en een waterstof ETF?

Op lange termijn gaan fossiele brandstoffen verdwijnen en komen daar duurzame alternatieven voor terug. De bekendste alternatieven zijn windenergie en zonne-energie. Het probleem met deze vormen van energie is dat de opgewekte elektriciteit direct gebruikt moet worden. Het is ook mogelijk om de elektriciteit tijdelijk op te slaan in batterijen, maar die zijn vaak op grote schaal niet zo efficiënt of zijn heel duur.

Dit is waar waterstof om de hoek komt kijken. Waterstof geldt als de energiedrager van de toekomst, en heeft tal van mogelijkheden binnen de energietransitie. En waterstof is 100% klimaatneutraal als je het maakt met groene stroom van windmolen parken en zonnepanelen.

Zo kunnen auto’s, vrachtwagen of treinen prima op waterstof rijden. Waterstof auto’s worden dan een alternatief voor elektrische auto’s, waarbij je waterstof veel makkelijk kunt ’tanken’ dan elektrische auto’s opladen.

Maar ook het verwarmen van huizen kan prima met waterstof. Waterstof kan daarbij eenvoudig door de al bestaande gasleidingen stromen, en zelfs een CV-ketel zou met wat aanpassingen op waterstof kunnen draaien. Zelfs voor de zware industrie is waterstof een uitstekend alternatief voor kolen of gas. Tata Steel, de grootste CO2 uitstoter in Nederland, heeft al aangegeven in de toekomst volledig over te willen stappen op waterstof in het productieproces.

Risico’s van beleggen in waterstof aandelen

Er zitten niet alleen maar voordelen aan beleggen in waterstof, er zijn ook risico’s. Het voornaamste risico is dat het een techniek is die nog in de kinderschoenen staat. Zo zijn de kosten van het maken van waterstof nog relatief hoog en is er nog veel energie nodig in het productieproces. Er zijn ook nog nauwelijks auto’s op waterstof op de markt en de gehele infrastructuur is er nog niet.

Maar net als bij zonnepanelen of windmolens zie je dat de kostprijs steeds lager wordt en de efficiëntie hoger. Beleggen in waterstof betekent dat je wat geduld moet hebben totdat de techniek echt mainstream wordt, maar áls dat gebeurt wil je dat zeker niet missen.

Welke waterstof ETF kan je kopen bij DEGIRO?

Je kan natuurlijk zelf een aantal waterstof aandelen zoeken en hier los in beleggen. Maar veel efficiënter is om met behulp van een waterstof ETF te beleggen in waterstof aandelen. Zo heb je in één keer blootstelling aan een flink aantal waterstofbedrijven.

De keuze uit waterstof ETF’s is nog niet bijster groot. Voor Nederlandse beleggers zijn er eigenlijk maar twee keuzes. Dat zijn de VanEck Hydrogen Economy ETF en de L&G Hydrogen Economy ETF. Beide ETF’s zijn begin 2021 op de markt gebracht.

Waterstof aandelen ETF

Als je de ETF’s vergelijkt zie je dat de kosten ongeveer hetzelfde zijn, evenals het aantal aandelen in de ETF en de beurs. Er is wel een fors verschil in omvang, waarbij vooral de VanEck waterstof ETF vrij klein is. Bij een gespecialiseerde ETF zoals dit is het echter bijna altijd het geval dat de omvang klein is. Je moet dus rekening houden met een lage liquiditeit en wellicht een wat grotere bied-laat spread.

Als je verder gaat inzoomen naar wat er in de ETF’s zit, zie je ook grote verschillen. Zo is de VanEck ETF veel meer een ‘pure play’ ETF. Zo moet 50% van de omzet uit waterstof gerelateerde zaken komen. Verder is de ETF wat meer geconcentreerd naar de top 10 bedrijven (75% van de ETF) en is er een relatief grote weging van de VS (38%).

De L&G ETF heeft een veel bredere insteek. Zo zitten er bijvoorbeeld ook aandelen Toyota of Daimler in, met de verwachting dat die in de toekomst veel waterstof auto’s gaan maken. Dat is nu echter nog maar een zeer klein deel van de omzet. De top 10 posities van de L&G ETF omvatten 40% van het totaal en de ETF bestaat voor 21% uit Amerikaanse bedrijven.

Beste waterstof ETF

Qua spreiding en omvang is de L&G ETF aantrekkelijker, maar als je puur in waterstof aandelen wilt beleggen is de VanEck Vectors Hydrogen ETF de beste keus.

Helaas staan beide ETF’s niet op de DEGIRO kernselectie, waardoor je ze niet gratis kan aankopen. Gelukkig heeft DEGIRO momenteel een actie waarbij je €100 gratis transactietegoed krijgt als je een account aanmaakt via onderstaande knop:

€100 gratis tegoed DEGIRO!

 

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen 

Gerelateerde artikelen