Hoe kan je goedkoop zelf beleggen en tegelijkertijd het beleggingsbeleid van professionele vermogensbeheerders nabootsen? Dat kan tegenwoordig vrij eenvoudig door de komst van ETF’s. Een ETF is een mandje van veel verschillende aandelen, precies wat vermogensbeheerders ook doen met hun beleggingsfondsen. Het verschil is dat ETF’s zeer goedkoop zijn als je zelf belegt. Vermogensbeheerders vragen vaak hoge vergoedingen voor in principe hetzelfde als wat je met ETF’s kan doen.
Dat betekent wel dat je als individuele belegger zelf meer keuzes moet maken en je eigen beleggingsstrategie moet bepalen. Waar je voorheen je bank of vermogensbeheerder de simpele opdracht gaf ‘beleg dit geld voor mij’, moet je dat nu zelf doen. Het doel van deze website is om te laten zien hoe je dat kan doen.
Hoe belegt een professionele vermogensbeheerder
Hoewel er zeer veel verschillende beleggingsinstellingen bestaan, zijn er een aantal hoofdcategorieën te onderscheiden. Een aantal bekenden zijn banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen, verzekeraars, hedgefondsen en private equity fondsen. Hierbij hebben bijvoorbeeld pensioenfondsen vooral een lange beleggingshorizon en bijbehorende beleggingsstrategieën. Hedgefondsen kijken vaak juist meer naar de korte termijn.
Wanneer je als particulier je geld wilt laten beleggen kom je vaak uit bij een vermogensbeheerder of de vermogensbeheerafdeling van een bank. Indirect wordt je geld daarnaast vaak ook door een pensioenfonds belegd, maar daar heb je weinig invloed op. Zie het artikel Zelf beleggen voor pensioen met ETF’s om meer inzicht te krijgen in hoe pensioenfondsen beleggen.
Een bekende vermogensbeheerder in Nederland is Robeco. Op de website van Robeco is te vinden waar je geld in wordt belegd als je het beleggen uitbesteed. Het is gelijk duidelijk dat het geen rocket science is wat Robeco doet. Het is óók gelijk duidelijk dat de kosten die Robeco rekent relatief hoog zijn. Zoals te lezen op de website rekenen ze 0,56% dienstverleningskosten per jaar en daarnaast nog rond de 0,70% aan fondskosten. Dat is een totaal aan kosten van 1,26% per jaar! Ter vergelijking; de goedkoopste ETF heeft kosten van rond de 0,05%, wat zelf beleggen een stuk goedkoper maakt.
Wat ik in dit artikel wil laten zien is dat het vrij eenvoudig is om het beleggingsbeleid van Robeco na te bootsen, tegen een fractie van de kosten.
Waar belegt Robeco in?
Op de website van Robeco is ook een Factsheet te vinden waar de beleggingsdetails van hun ‘neutrale’ beleggingsfonds te vinden zijn. Er is ook nog een defensief en offensief beleggingsfonds, maar dat komt qua methodiek op hetzelfde neer. Zoals te lezen in de Factsheet heeft het fonds sinds inceptie (2012) een rendement van gemiddeld 5,78% per jaar behaald (feb 2021). Ook staat er waar het fonds precies in belegd en wat de strategische asset allocatie is, zie onderstaande screenshot:
Het fonds belegd dus voor oa 45% in aandelen wereldwijd en voor 30% in bedrijfsobligaties ontwikkelde markten. Onder het kopje ‘top 10 grootste belangen’ staat nog iets gedetailleerder waar het fonds precies in belegd. Onder aandelen wereldwijd vallen bijvoorbeeld Nederlandse aandelen die in de AEX-index zitten, maar ook Amerikaanse aandelen die in de S&P500 index zitten. In feite dus aandelen van alle grote bedrijven in ontwikkelde landen, waarmee een zeer grote spreiding in de beleggingsportefeuille is gewaarborgd.
Zelf beleggen en nabootsen van het Robeco fonds
De belangrijkste stap is hier om de beste ETF’s te zoeken bij de verschillende onderdelen van de strategische asset allocatie. Om bijvoorbeeld 45% van je portefeuille in aandelen wereldwijd te beleggen moet je dus een ETF (of een paar ETF’s) vinden waarmee je dit kunt doen. Zoals te zien onder het kopje ‘top 10 grootste belangen’ doet Robeco dit oa door eigen subfondsen, zoals Robeco BP US Premium Equities, Robeco Sustainable Global Stars Equities en Robeco QI Global Multi-factor Equities. Hier kan je ook gewoon ETF’s voor vinden.
Ironisch genoeg belegt Robeco zelf óók in ETF’s! Dit zijn de iShares Core S&P500 ETF en de iShares JP Morgan EM local government bond ETF op regel 8 en 9. Nog een teken dat het heel simpel is wat Robeco doet, en dat je dit ook makkelijk zelf kunt doen. Maar dan zonder de hoge ‘management fee’ die Robeco er bovenop zet.
In het E-book ETF Beleggen is te lezen hoe je bovenstaande zelf kan doen en welke specifieke ETF’s je dan nodig hebt. De beleggingen komen grotendeels op hetzelfde neer als hoe Robeco het invult, maar dan tegen veel lagere kosten. Je krijgt bij het E-book ook een gratis calculator waarbij je zelf kan berekenen hoeveel van elke ETF je moet kopen. In het artikel Beste ETF aandelen Amerika staat heel specifiek welke ETF’s er allemaal zijn om te investeren in Amerikaanse aandelen. Om tot de hoofdcategorie aandelen wereldwijd te komen heb je daarnaast nog een ETF voor Europese aandelen nodig en een ETF voor aandelen Emerging Markets. Dit is ook uitgelegd in het E-book.
Als laatste is nog de vraag waar je die ETF’s vervolgens moet kopen. Zie hiervoor het artikel Goedkoopste broker voor ETF’s.